Online meefeesten met Intro Vibes: het eindigde met een potje kaarten

5 oktober 2020
Beeld:

Marloes van de Wakker

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
5 oktober 2020

Als afsluiting van de introductieperiode organiseerde HvA Experience een online-eindfeest. Succes of nooit meer doen? Redacteur Marloes van de Wakker feestte mee in haar studentenkamer.

Mijn joggingbroek, waarin ik tegenwoordig de meeste avonden op de bank verslijt, ruil ik in voor een meer feestelijke outfit. Intro Vibes is het online eindfeest van de introductie voor eerstejaarsstudenten en daar mag ik als bijna afgestudeerde ook van meegenieten. Om niet helemaal alleen met mijn beeldscherm te zijn, nodig ik mijn goede vriendin Nina uit om gezellig langs te komen – met drank natuurlijk. Zal het echt zo tof worden als beloofd?

Online introductie

De introductieweek van de HvA verliep vanwege corona anders dan gepland dit jaar. Alle activiteiten die normaal gesproken georganiseerd worden, mochten niet doorgaan. De HvA kwam daarom met een online magazine om de kersverse studenten wegwijs te maken in het Amsterdamse studentenleven. De afsluiting: het online eindfeest Intro Vibes. Hierbij kon je vijf uur lang genieten van ‘de chillste muziek’. Via de livestreampagina kon iedereen het feest volgen.

17.00 uur

Samen op de bank genesteld, zitten we er helemaal klaar voor. Op een klein tafeltje voor ons staat mijn opgeladen laptop, met de livestream in beeld. Ik besluit nog snel mijn losse JBL-box aan mijn laptop te koppelen, voor een optimaal geluid. Met een biertje in de hand en de chips en kaasstengels op schoot, is het nog een paar minuten wachten tot het feest start.

 

De livestream zou nu eigenlijk beginnen, maar ze zijn nog druk bezig met de voorbereidingen. Onze ontgroening laat dus nog een kwartier op zich wachten: we zijn allebei niet eerder naar een online concert of online feest geweest. ‘Ik denk dat het best wel lame wordt’, zegt Nina. ‘Je gaat voor de gezelligheid met elkaar naar een feest, dat mist nu.’

Beeld: Marloes van de Wakker | De Instagram-story van de HvA

17.20 uur

Shit. We zijn zo druk aan het kletsen, dat we de tijd vergeten. Had het niet al moeten beginnen? Op mijn scherm is nog steeds geen beweging. ‘Misschien moet je op refresh drukken’, oppert Nina. Dat helpt: we zien een DJ in zijn eentje achter de draaitafel in een industriële loods. Er is ook een chat, waar kijkers met elkaar kunnen praten, maar die blijft nog leeg.

 

18.00 uur

Zonder afkondiging stopt het optreden van de eerste DJ. ‘Het was net alsof je een slechte Spotify-lijst had aangezet’, zegt Nina. We hopen dat er nu iets beters komt, maar daar moeten we nog even op wachten. Vijf minuten lang is het stil en op het beeld is vanuit verschillende hoeken te zien hoe de draaitafel uitgebreid wordt gedesinfecteerd. ‘Gelukkig hebben we nog iets om naar te kijken’, grapt Nina. ‘Ze hadden toch op zijn minst een liedje kunnen aanzetten op de achtergrond’, denk ik hardop. Als alle virusdeeltjes zijn weggejaagd, stapt de volgende DJ het toneel op: Foute Deuntjes. ‘Goedemiddag HvA’, klinkt het. Geen reactie op de chat.

18:25 uur

Onze magen beginnen te knorren, op alleen de chips houden we het niet lang meer vol. ‘Wat een stom idee ook om al om vijf uur een feest te beginnen’, zegt Nina. ‘Misschien kijken er daarom zo weinig mensen’, antwoord ik. Het afgelopen anderhalf uur is het aantal kijkers niet boven de twintig uitgekomen. Het voordeel van een digitaal feestje is wel, dat je je makkelijk kunt verplaatsen. Samen met mijn laptop, gaan we naar de keuken. We maken pompoensoep, en blèren mee met Akon: ‘Oh, I'm so lonely.

 

‘Wel heel toepasselijk’, zegt Nina lachend.

‘Nu vermaak ik me toch best’, geef ik toe.

Beeld: Marloes van de Wakker

19:35 uur

Ineens galmt de stem van premier Rutte door mijn keuken: ‘Ik doe een beroep op iedereen: Hou vol en blijf zoveel mogelijk thuis. Blijf thuis, bleib zuhause, reste à la maison.’ Even ben ik verward. Wat doet Rutte in mijn keuken? Maar dan wordt de muziek ingestart en heb ik het door: de Franse woorden van Rutte klinken hetzelfde als de naam van de DJ: Alamaison. Ik moet toegeven, dit is wel leuk bedacht.

 

20:00 uur

We voelen nog steeds niet de behoefte om te dansen. ‘Zullen we anders een spelletje doen?’, stel ik voor. Mijn huisgenoot Ruben is inmiddels thuisgekomen en schuift ook aan. Wat een feestavond had moeten worden, verandert in een braaf potje SET.Een kaartspel waarbij de spelers setjes moeten zoeken van drie kaarten, die juist gecombineerd zijn wat betreft hoeveelheid, kleur, vorm en vulling.

 

‘In de chat wordt ingelogd met rare namen en er wordt gescholden’

20:47 uur

‘Kijk, er gebeurt eindelijk wat in de chat!’, roep ik tegen Nina. De hele avond heeft nog bijna niemand iets gezegd. Af en toe doet een medewerker (tenminste, dat denken wij) een poging om het gesprek op gang te krijgen. Nu gebeurt er eindelijk iets. Maar al snel zien we dat dit waarschijnlijk niet de interactie is waar de medewerkers op hoopten. Mensen loggen in met rare namen als Foemkak en haha cocktail en roepen er maar wat op los. Iemand zegt: ‘Ik ga lekker anoniem mensen uitschelden.’ Een paar seconden later wordt de chat offline gehaald.

21:00 uur

‘Ik geloof dat ik het wel gezien heb’, zegt Nina. Niet veel later gaat ze naar huis. Ik besluit in mijn eentje verder te kijken. Ergens heb ik nog de hoop dat Kris Kross Amsterdam de avond gaat redden. Maar helaas, het hoogste aantal kijkers blijft steken op drieënveertig. Ik ben inmiddels aardig ingekakt en ben blij dat het er bijna opzit. Hopelijk kunnen studenten volgend jaar gewoon weer genieten van een real life introductiefeest.