‘Verloren tentamens zijn verwijderd door HvA-gebruiker zelf’

23 september 2020
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
23 september 2020

De zoekgeraakte tentamens van acht studenten Accountancy zouden door een HvA-gebruiker zelf zijn verwijderd uit het programma ProctorExam. Dat heeft het bedrijf volgens gedupeerde student Mark Goes gezegd in een gesprek over het incident.

Acht studenten die eind augustus een tentamen maakten voor het vak Financiering 3 van de opleiding Accountancy kregen in plaats van een cijfer een e-mail van hun docent dat de tentamens op ‘onverklaarbare wijze’ niet waren opgeslagen. De tentamens waren gemaakt via het programma ProctorExam, dat de opleiding in staat stelt om online te surveilleren tijdens de toets.

 

Mark Goes (23) klaagde over het incident en kreeg een gesprek aangeboden van het bedrijf achter de software. Directeur Daniel Haven was ‘geschrokken van de impact op de studenten’ en kreeg naar eigen zeggen het gevoel dat ‘studenten niet gehoord werden’.

‘De communicatie is gewoon ruk. Ik moest zelf gaan onderzoeken wat er aan de hand is’

Haven zou in het gesprek met Mark Goes hebben gezegd dat ‘een gebruiker van de HvA de data heeft verwijderd’. Bij navraag van HvanA zegt het bedrijf niet in te gaan op vragen over ‘individuele gevallen’, omdat daarmee de privacy geschonden zou worden. ‘We mogen hierover geen contact hebben met studenten en al helemaal niet met journalisten’, aldus Haven.

 

Ook op de vraag hoe het bedrijf kan stellen dat het geen fout in de eigen software betreft, maar een menselijke fout aan de kant van de opleiding, geeft Haven geen antwoord en verwijst door naar de HvA. In gesprek met Mark Goes zou Haven hebben gemeld dat het bedrijf in hun systemen kon zien dat er geen storingen waren tijdens het online tentamen. De faculteit Business & Economie zegt nog onderzoek te doen naar de zaak, en kan nog niet ingaan op de vermeende uitspraken van Haven.

 

Extra herkansing
De examencommissie van de opleiding Accountancy heeft intussen besloten dat de gedupeerde studenten een extra herkansing krijgen voor het tentamen. ‘Dit gebeurt ook wel eens met tentamens die op papier gemaakt worden’, zegt een woordvoerder van de HvA. ‘Deze oplossing hanteren we dan ook.’

 

‘Dit had ik wel verwacht’, liet student Mark Goes gisteren weten. ‘Maar wat ik niet goed snap: we kregen van de HvA alleen te horen dat ze dit betreuren, geen excuses of niets. Zelfs over het besluit van de examencommissie heb ik nog niets gehoord. Dat verneem ik nu via de pers.’

 

‘De communicatie is gewoon ruk. Ik moest zelf gaan onderzoeken wat er aan de hand is’, aldus Mark. ‘Het gaat maar om een paar studenten, dus een persoonlijk gesprek over wat er precies gebeurd is en wat nu gaat gebeuren, vind ik wel het minste wat de hogeschool kan doen.’
Zo’n gesprek heeft inmiddels plaatsgevonden, en de opleidingsmanager heeft excuses aangeboden aan Mark Goes.