Opleiding Accountancy raakt digitaal gemaakte tentamens kwijt

21 september 2020
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
21 september 2020

De tentamens van een aantal studenten van de opleiding Accountancy zijn kwijtgeraakt. De toetsen werden digitaal gemaakt via het programma ProctorExam. Die software zorgde ook op de Erasmus Universiteit voor problemen met tentamens.

Op 27 augustus maakte student Mark Goes (23) een online tentamen voor het vak Financiering 3. Voor het afnemen van het tentamen werd proctoringsoftware gebruikt om toezicht te houden. Een ‘flink aantal’ studenten had volgens de docent van het vak problemen met inloggen tijdens het tentamen.

 

‘Alles ging bij mij goed’, vertelt Mark. ‘Na het tentamen moest ik de software verwijderen van mijn computer. Dan ga je er vanuit dat het goed zit en dat je drie werken later een cijfer hebt.’ Maar in plaats van een cijfer kregen Mark en zijn medestudenten een mail van de docent.

‘Nadat de toetsen zijn ingeleverd is er, tot op heden op onverklaarbare wijze, een batchbestand met toetsen verdwenen danwel niet opgeslagen’, schreef de docent. Marks tentamen zat in het verloren bestand. De docent kon daardoor slechts 20 van de 28 gemaakte tentamens nakijken.

‘Ik vind het flauwekul. Wij worden als studenten nu de dupe van een fout van school’

De examencommissie van de opleiding kijkt volgens een woordvoerder van de HvA naar een oplossing. Mark verwacht dat er een nieuwe datum wordt gepland zodat het tentamen alsnog kan worden gemaakt. ‘Daar heb ik dan wel weer minimaal een week voorbereidingstijd voor nodig’, zegt de student. ‘Ik vind het flauwekul. Wij worden als studenten nu de dupe van een fout van school, of zelfs een extern bedrijf.’


Mark hoopt dit collegejaar af te studeren en ziet weinig mogelijkheden om het tentamen in te passen in zijn toch al drukke schema. ‘Om accountant te worden moet ik een groot landelijk examen afleggen. Ik zit nu al vol in de voorbereiding daarvoor. Dat is toch een beetje de grote test.’

 

‘Geen technische problemen’

De leverancier van de software, het bedrijf ProctorExam, zegt in een reactie op de tweet van Mark dat de problemen ‘niet gerelateerd’ zijn aan de proctoringsoftware. Het bedrijf verwijst hem door naar de HvA en wenst hem ‘veel succes’.

 

Ook bij de Erasmus Universiteit zijn problemen die gekoppeld worden aan het gebruik van het programma van het bedrijf. Daar kregen tientallen te horen dat hun cijfers ongeldig waren door de haperende software. Vijftien studenten moesten zelfs hun diploma weer inleveren. Kamerlid Frank Futselaar (SP) stelde kamervragen aan de minister van Onderwijs over de problemen.

 

De HvA zegt het incident te betreuren en wijst erop dat er geen andere meldingen van problemen met online toetsen bekend zijn. Er staat binnenkort een ‘uitvoerige’ evaluatie van het online toetsen gepland.

 

Update 21 september 21.02u:

Het bedrijf ProctorExam is teruggekomen op een eerdere tweet waarin het elk verband met haar software van de hand wees. Het bedrijf gaat nu ‘onderzoeken wat er aan de hand is’ en zegt de uitkomst van dat onderzoek met de HvA te zullen bespreken. Daarnaast heeft het bedrijf Mark Goes een gesprek aangeboden om ‘meer informatie te delen’.