HvA tekent akkoord inclusief onderwijs: ‘Belangrijkste is de uitwerking’

21 september 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
21 september 2020

Amsterdamse hogescholen en universiteiten tekenen maandag een akkoord voor inclusief onderwijs. De instellingen willen zich daarmee gezamenlijk inzetten voor meer diverse perspectieven in de lessen, een betere representatie van diversiteit en een veilig klimaat voor alle studenten en medewerkers.

Het is de eerste keer dat Amsterdamse hogescholen en universiteiten zich op deze manier verenigen. In een jaar tijd hebben de instellingen vijf doelen opgesteld die moeten leiden tot meer inclusie in het hoger onderwijs. 

Amsterdams akkoord inclusief onderwijs

Het akkoord is het resultaat van een samenwerking tussen de HvA, de Vrije Universiteit, Gerrit Rietveld Academie, de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool Inholland en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dat gebeurde in samenwerking met Pakhuis de Zwijger en het UAF (stichting voor vluchtelingenstudenten) en Echo Expertisecentrum Diversiteitsbeleid.

Lesmateriaal

De doelen gaan bijvoorbeeld over kansenongelijkheid. De scholen zeggen zich bewust te zijn van de verschillende – soms ongelijke – startpunten van studenten en medewerkers. Het doel is om alle studenten en medewerkers te stimuleren het beste uit zichzelf te halen, rekening houdend met die mogelijke achterstanden.

 

Ook zou lesmateriaal vaak niet genoeg belicht worden vanuit verschillende invalshoeken. Daarom staat er in het akkoord: ‘Wij willen ervoor zorgen dat een diversiteit aan perspectieven leidt tot een hogere kwaliteit van onderwijs.’

Maar hoe die doelen bereikt moeten worden, staat niet in het akkoord. Aliya Çelik, manager diversiteit en inclusie, was als vertegenwoordiger van de HvA betrokken bij de gesprekken. Volgens Çelik moet het akkoord vooral gezien worden als een eerste stap naar wat de instellingen met elkaar willen bereiken. ‘De volgende stap is om met elkaar te kijken hoe we deze doelen gaan realiseren. Die gesprekken gaan nog plaatsvinden.’

 

Ervaringen uitwisselen

Volgens Çelik gebeurt er op de instellingen al veel op het gebied van diversiteit en inclusie, het verschil is nu dat de ervaringen ook worden uitgewisseld. ‘Voorheen zochten we elkaar niet op, terwijl we veel van elkaar kunnen leren. De bedoeling is daarom dat we vaker gaan samenkomen en kennis blijven delen.’ Çelik verwacht dat de vertegenwoordigers van de instellingen elkaar twee tot drie keer per jaar zullen zien. 

 

‘Het is goed dat we ons als Amsterdamse hogescholen en universiteiten duidelijk voor inclusie uitspreken, maar het belangrijkste is natuurlijk de uitwerking. Hoe gaan we dit bereiken? Hoe gaan onze studenten en medewerkers daadwerkelijk verschil merken? Dat is de volgende stap.’

 

Het akkoord wordt maandag 21 september ondertekend in Pakhuis de Zwijger. Het programma duurt van 17 tot 18 uur en is bij te wonen via een livestream. Daar spreken onder meer Aliya Çelik en HvA-lector Louise Elffers.