Dit doet de coronacrisis met jouw alcohol- en drugsgebruik

11 september 2020
Beeld:

Sharon McCutcheon via Pexels

Geplaatst door
Marloes van de Wakker
Op
11 september 2020

Uit onderzoek van de HvA en Jellinek blijkt dat de coronacrisis invloed heeft op het alcohol- en drugsgebruik van jongeren. De eerste resultaten laten zien dat ze de afgelopen maanden zowel meer als minder drugs gebruikten. Vooral xtc en speed waren favoriet.

Hoe lang is het geleden dat jij een avond flink los ging? De afgelopen periode bestond uit veel thuis zitten, beperkt naar terrasjes gaan en het missen van avondjes stappen en festivals. Grote kans dat dit iets heeft gedaan met je alcohol- en drugsgebruik. HvA startte daarom samen met Jellinek een onderzoek naar het veranderende middelengebruik tijdens de coronacrisis.

 

Meer en minder drugs

Het onderzoek loopt al sinds begin mei. Tijdens de eerste weken kwam naar voren dat de meeste deelnemers tussen de 16 en 24 jaar waren. De resultaten van de afgelopen drie maanden zijn daarom beperkt tot deze leeftijdscategorie.

In juli nam het drugsgebruik op illegale feesten sterk toe

Een kwart van de ondervraagden gaf aan minder drugs te gebruiken sinds de coronacrisis. Maar een even grote groep zei juist meer drugs tot zich te nemen in de maanden mei, juni en juli. Zij grepen het vaakst naar stimulerende drugs die energie geven, zoals xtc, amfetamine en speed. 

 

Opvallend is dat in de zomermaand juli het drugsgebruik op illegale feesten sterk toenam. Jongeren gingen hier het liefst los op tripdrugs, zoals LSD en paddo’s. Ook grepen de ondervraagden in de maand juli massaal naar de fles. Maar liefst 76% van de ondervraagde jongeren dronk deze maand alcohol.

De reden dat de doelgroep voor een alcoholische versnapering of een pilletje ging, is vrij voor de hand liggend: ze vonden het vooral lekker en gezellig. Daarbij werd af en toe een glaasje alcohol drinken ook als gewoonte gezien. Drugs dienden vaak als uitlaatklep. Om het gevoel van stress, angst of eenzaamheid te verminderen, gebruikten de ondervraagden het liefst cannabis.

 

Een terugkerend onderzoek over middelengebruik is niet nieuw voor de HvA. Onderzoekers monitoren samen met verslavingsinstelling Jellinek al twintig jaar wat jongeren in Amsterdam tot zich nemen. Het verschil is dat het onderzoek nu landelijk wordt uitgevoerd, en dat iedereen boven de zestien jaar mee kan doen. Dit komt omdat het onderzoek voor het eerst volledig online plaatsvindt, namelijk via vragenlijsten.

 

Gamen en gokken

Het onderzoek richt zich niet alleen op alcohol, roken, blowen en harddrugs, maar ook op gamen en gokken. Het doel is dat professionals op basis van de resultaten gerichte voorlichting en hulpverlening kunnen aanbieden.

 

Inmiddels zitten alle studenten weer met de neuzen in de studieboeken en zijn de coronaregels strenger geworden. Omdat de kans groot is dat dit opnieuw het middelgebruik beïnvloedt, loopt het onderzoek door. Meedoen? Dat kan volledig anoniem, de vragenlijst vind je hier.