Geen festival voor eerstejaars, maar online magazine om kennis te maken

27 augustus 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld van de HvA Experience in 2019

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
27 augustus 2020

Precies een jaar geleden stond het Wibauthof vol met dansende eerstejaars. De HvA organiseert jaarlijks een festival om studenten kennis te laten maken met de hogeschool, maar dit jaar gaat dat niet. Die kennismaking vindt nu plaats via een online magazine.

Studeren aan de HvA is – als je dat zelf opzoekt tenminste – veel meer dan alleen colleges bezoeken en tentamens maken. Om eerstejaarsstudenten kennis te laten maken met alle services en mogelijkheden om je studie te verrijken, organiseert de HvA jaarlijks de HvA Experience op de Amstelcampus. Maar vanwege de maatregelen om het coronavirus te bestrijden gaat dat feest deze zomer niet door.

 

Balen
Naast de introducties die op de verschillende opleidingen plaatsvinden, krijgen startende studenten van de hogeschool dit jaar een online magazine aangeboden met informatie die ze normaal gesproken bij standjes op het festival konden vinden.

Beeld: Screenshot van de online HvA Experience

Rachel Armbrister, de organisator van het festival waar de HvA Experience onderdeel van is, had de aanvraag voor de festivalvergunning in april al klaarliggen toen bekend werd dat evenementen tot 1 september van dit jaar niet door mochten gaan. ‘Dat was in eerste instantie natuurlijk balen. Maar we waren het er meteen over eens dat er een oplossing moest komen en we zijn op zoek gegaan naar een alternatieve manier om studenten kennis te laten maken met hun nieuwe hogeschool.’

 

Het resultaat is een online HvA Experience, waarin studenten informatie vinden over bijvoorbeeld cultureel platform Floor, waar debatten en filmavonden worden georganiseerd. Maar ook over het taalspreekuur voor studenten die extra hulp kunnen gebruiken bij hun taalvaardigheid. Naast informatie zijn er in het magazine ook activiteiten, quizzen en winacties te vinden. 

 

Digitaal eindfeest
De HvA Experience op een scherm is een wat andere ervaring dan bij een dreunende beat op een feestje. Zoeken studenten dat wel op? Armbrister is positief over de bezoekcijfers van het online magazine. ‘Het magazine is op de eerste dag al door zo’n 700 mensen bezocht, en dat aantal zal de komende tijd nog verder oplopen. Aan de gemiddelde tijd die bezoekers in het magazine doorbrengen, is te zien dat ze ruim de tijd nemen om rond te kijken.’ 

 

Om de feeststemming een beetje levend te houden, staat als afsluiting van de introductie op 1 oktober alsnog een eindfeest gepland. Digitaal weliswaar, want de DJ’s draaien hun plaatjes op een livestream waar je ‘met vrienden, familie en huisgenoten van kunt genieten’.