Esther Ras is de nieuwe decaan van de faculteit Techniek

26 augustus 2020
Beeld:

Monique Kooijmans

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
26 augustus 2020

De nieuwe decaan van de faculteit Techniek is bekend. Esther Ras wordt vanaf september de opvolger van de in het voorjaar overleden Gerard van Haarlem. Ras werkte eerder als opleidingsmanager bij de opleidingen Forensisch Onderzoek en Toegepaste Wiskunde.

Dat maakt het hogeschoolbestuur van de HvA bekend. Volgens bestuursvoorzitter Huib de Jong heeft Ras ‘een duidelijke visie op de taken binnen de faculteit’. Hij noemt haar ervaring en verbindende stijl van leidinggeven van groot belang. ‘Mede omdat de faculteit op afzienbare termijn verhuist naar het Conradhuis op de Amstelcampus’.

 

Ras volgt Gerard van Haarlem op, die afgelopen voorjaar na een periode van ziekte overleed. Hij werkte zeventien jaar als decaan op de faculteit Techniek.

 

De nieuwe decaan werkte voor haar overstap naar de HvA in verschillende functies bij Fontys Hogescholen, het ROC Amsterdam en Hogeschool Inholland. Tijdens haar rol als opleidingsmanager op de HvA nam ze ook deel in de onderwijs- en onderzoeksraad van de hogeschool. Daarnaast zette zij zich vanuit de faculteit Techniek in voor de stuurgroep Studeren zonder belemmering.

Ook was ze betrokken bij de start van een innovatieve minor van de opleiding Forensisch Onderzoek. Daarin werkt de HvA samen met het Nederlands Forensisch Instituut, de Universiteit van Amsterdam (UvA), vier andere hogescholen en de Politieacademie. Studenten krijgen eerst tien weken les op de Politieacademie, om vervolgens als een soort reizend circus alle hogescholen te bezoeken voor verschillende vakken. 

 

Ras kijkt het meest uit naar de verhuizing naar het Conradhuis, laat ze desgevraagd weten. ‘Als ik het nieuwe gebouw eenmaal zie bruisen, en studenten dingen zie onderzoeken in plaats van opzoeken, dan is mijn missie geslaagd.’