Hé kersverse HvA’er! Hier moet jij zijn op en rondom de campus

28 augustus 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
28 augustus 2020

Als eerstejaars student zul je dit studiejaar niet heel veel op de campus zijn. Dus we helpen je een beetje om de omgeving te leren kennen. Met deze tips ontdek je alle toffe plekjes rondom de campus.

Amstelcampus

De Amstelcampus is het middelpunt van de drukke Wibautstraat. Hier zitten vier van de zeven faculteiten van de HvA: Maatschappij & Recht, Onderwijs & Opvoeding, Business & Economie en Digitale Media & Creatieve Industrie. De gebouwen zul je na een paar keer in de verkeerde te hebben gestaan, wel uit elkaar kunnen houden. Maar er is meer te beleven rondom de Amstelcampus.

 

Zo vind je er café Fest, het campuscafé achter het Wibauthuis, waar het ondanks de nog steeds rustige campus altijd erg gezellig is. En als je toch al bij het Wibauthuis bent: bezoek dan even de elfde verdieping. Daar staat een pingpongtafel, waar je met een potje even stoom kan afblazen na een lastig college. Of chill even op het dakterras op de tweede verdieping van het Muller-Lulofshuis. 

 

Die grote bouwplaats naast het Kohnstammhuis? Daar komt het Conradhuis, het nieuwe thuishonk van onder andere de faculteit Techniek. Dit gebouw is pas in 2022 klaar, dus schrik voorlopig niet op van boorgeluiden tijdens je colleges.

 

Honger? Loop dan even naar de Eerste Oosterparkstraat. Bij Ak Hicret vind je namelijk het lekkerste broodje döner rondom de campus, aldus het panel van De Grote HvanA-Dönertest. Wil je low budget eten, maar heb je geen zin in een broodje warm vlees? Check dan dit overzicht, waar je de beste studentendeals vindt.

Techniekcampus

Als je de hele Wibautstraat afrijdt kom je bij het Amstelstation, en dus ook bij de Leeuwenburg, die ernaast ligt. Hier vind je de faculteit Techniek, die in 2022 verhuist naar het Conradhuis. Een bezoekje aan de kelder voert je langs de indrukwekkende constructies die hier gebouwd worden. 

 

Maar ook rondom de Leeuwenburg is er genoeg te beleven. Bij het Amstelstation kun je terecht voor een hapje en drankje to go, maar als je je nieuwe klasgenoten wil trakteren, kun je beter richting het water lopen. Daar kun je bij café Weesper of café Hesp borrelen aan de Amstel. En bij de Coffeecompany bij het kruispunt vind je de beste (rustige) studieplekken.

Sportcampus

Meer in westelijke richting vind je de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding. Omdat het Dr. Meurerhuis wat verder buiten de stad ligt, is er in de buurt niet zo veel te beleven. Maar op de campus des te meer!

 

Zo vind je op de begane grond de soos van studievereniging Aorta. De bar van deze studentenkroeg is elke dinsdag en donderdag vanaf vier uur ’s middags open. Daar drink je goedkoop een biertje en kun je darten, poolen en gamen. Mocht je wat meer tijd hebben tussen je lessen door: even verderop ligt het Osdorpplein, waar je terechtkunt voor nieuwe sportschoenen of een broodje rookworst van de Hema.

Businesscampus

In wat ooit de Fraijlemaborg heette – nu Business Campus, vlakbij station Bijlmer ArenA – vind je de faculteit Business & Economie. Hier kun je op een van de vier verdiepingen altijd wel een rustige plek vinden om te studeren. Er zijn genoeg afgeschermde tafels en er is een rustige bibliotheek.

 

Als je liever de drukte opzoekt, kun je een rondje maken door winkelcentrum Amsterdamse Poort. Bezoek er de markt, pak een filmpje bij Pathé of doe jezelf als kersverse Amsterdammer een voetbalshirt uit de Ajax Fanshop cadeau. Even je gedachten verzetten na dat verschrikkelijke tentamen? Bij Gamestate (tegenover het station) vind je genoeg airhockeytafels, schietspellen en VR-games om je onvoldoendes te doen vergeten. 

Gezondheidscampus

In Holendrecht vind je het Nicolaes Tulphuis, de thuishaven van de faculteit Gezondheid. Behalve het AMC-ziekenhuis en de IWO-tentamenzalen lijkt er niet veel te doen in de omgeving, maar schijn bedriegt.

 

Wist je bijvoorbeeld dat er in het ziekenhuis een heus museum is? Je hebt er wel een sterke maag voor nodig, maar als je wil griezelen bij lichaamsdelen op sterk water, moet je bij Museum Vrolik zijn.

 

Kijk goed om je heen als je bij het Nicolaes Tulphuis bent. Het kan namelijk zo maar zijn dat je kippen tegenkomt, de vaste bewoners van de gezondheidscampus. 

 

In het AMC kun je trouwens prima een snelle boodschap halen. Zo is er een Starbucks voor als je de campuskoffie zat bent, maar kun je er ook een broodje halen bij de AH to go of een lekker geurtje scoren bij Rituals. En onderin de IWO-tentamenzalen vind je een vestiging van het USC, waar je in de gewichten kunt hangen. We zeiden toch dat het de gezondheidscampus was?