Studieverenigingen worstelen met maatregelen voor introductieweek

12 augustus 2020
Beeld:

Heleen Gorris | Archiefbeeld van de introductieweek 2019

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
12 augustus 2020

Met nog twee weken tot de introductieweek zou de planning zo goed als rond zijn. Maar door de nieuwe coronamaatregelen is een duidelijk programma nog ver te zoeken. Voor de studieverenigingen is er veel onduidelijk. ‘Onze plannen zijn al tien keer veranderd.’

‘We zijn de hele zomer bezig geweest met een coronaproof plan voor de introductieweek’, zegt Victoria Romijn, bestuurslid bij studievereniging IAM Core (Communication and Multimedia Design). ‘Onze plannen hebben we al zeker tien keer moeten veranderen, en ook nu weten we niet of ze op deze manier gaan plaatsvinden.’ 

 

Geen alcohol en om 22 uur naar bed

Dat introductieweekenden naar Texel of Hengelo dit jaar niet zouden kunnen doorgaan, dat hadden veel studieverenigingen aan het begin van de lockdown al door. Maar een introductieweek op afstand, dat zou moeten lukken. Opgedeeld in kleine groepjes, met genoeg begeleiding en met een beperkt aantal leden. Tot premier Rutte vorige week nieuwe maatregelen aankondigde voor de introductieweek: activiteiten moeten studiegerelateerd zijn, stoppen om 22 uur en er mag geen alcohol geschonken worden.

Beeld: Daniël Rommens | In dit tentenkamp naast het Nicolaes Tulphuis sliepen tijdens de vorige introductieweek eerstejaars studenten.

‘Probeer dan nog maar eens een eerstejaarsweekend te organiseren’, zegt Tim Drubbel van Mimagine (Creative Business en Communicatie). ‘We wilden met 120 in plaats van 150 leden een weekend weg gaan. Het is geen zuipweekend, maar er zouden natuurlijk wel wat drankjes bij komen kijken. Nu alcohol en activiteiten na 22 uur bij de introducties niet toegestaan zijn, moeten we iets nieuws verzinnen.’ De HvA liet op de website weten dat de introductieactiviteiten bij opleidingen gewoon door kunnen gaan. Maar om activiteiten voor nieuwe studenten te organiseren, moet aan de regels van het RIVM worden voldaan. 

Studiegerelateerd

En dat blijkt nog best een aardige klus. ‘Bij alles wat we verzinnen, moeten we toestemming vragen aan de HvA, de GGD en de gemeente Amsterdam. Dat kost veel tijd, en we hebben minder vrijheid. Daar baal ik soms wel van’, zegt Victoria. ‘Een van onze bestuursleden heeft veel contact met het RIVM om onze activiteiten te laten goedkeuren. Wat we precies gaan organiseren? Dat wil ik eigenlijk niet zeggen, omdat het ieder moment weer kan veranderen.’ Wel heeft IAM Core de hulp ingeroepen van ouderejaarsstudenten, die de eerstejaars begeleiden en controleren of iedereen voldoende afstand houdt.

‘Studiegerelateerde dingen ga je nog genoeg doen tijdens je opleiding, wij zijn er ook om te relaxen’

Uit een rondvraag blijkt dat ook andere studieverenigingen binnen de HvA worstelen met de manier waarop ze de introductieweek volgens de maatregelen kunnen organiseren.

 

Tim Drubbel van Mimagine: ‘Het plan is nu om de groep op te delen in kleinere groepjes, die studiegerelateerde opdrachten moeten uitvoeren. Daartussen gaan we leuke activiteiten organiseren, want we willen het ook niet saai maken. Studiegerelateerde dingen ga je nog genoeg doen tijdens je opleiding, wij zijn er ook om te relaxen en mensen te leren kennen.’ En aan het einde van de dag? ‘Dan houden we een borrel. Al is het met ijsthee.’