Roeiers Nereus winnen opnieuw belangrijke Varsity

9 april 2018
Beeld:

Sebastiaan van de Water | De bemanning van de Oude Vier van Nereus. v.l.n.r: Nelson Ritsema, Lex van den Herik (HvA), Dieuwke Fetter (stuurvrouw, HvA), Abe Wiersma, Tone Wieten (HvA).

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
9 april 2018

Studentenroeiverening Nereus heeft zondagmiddag de 135e editie van de Varsity gewonnen, de belangrijkste studentenroeiwedstrijd van het jaar. De Amsterdamse recordkampioen won de drie kilometer lange Race der Oude Vieren voor de zevende keer in de laatste acht jaar. Aan boord waren drie HvA’ers.

Het is dé Varsity traditie. Leden van de winnende vereniging mogen na afloop naakt het Amsterdam-Rijnkanaal in springen om hun kampioenen te begroeten. De leden van Nereus (‘Nereïden’) waren de afgelopen jaren al zo zeker van hun overwinning, dat je ze vaak al voor de finale halfnaakt over de kade kon zien paraderen.

 

Dat was dit jaar niet het geval. Terwijl zondag om 17:10 uur de finale al een tijdje gaande is, heeft iedereen op de kade zijn kleding nog aan. De reden? In ieder geval niet de waarschuwing die de organisatie heeft laten uitgaan over de lage watertemperatuur. Nee: veel studenten denken dat TritonDe Utrechtse roeivereniging die de Varsity organiseert en die al vijftig jaar niet gewonnen heeft., dit jaar het meest kans op een overwinning maakt.

Nek-aan-nek

Eenmaal op het water blijken Nereus en Triton behoorlijk aan elkaar gewaagd te zijn. Nereus ligt weliswaar voorop, maar het scheelt niet veel. Nelson Ritsema, UvA-student Russisch en slagman bij Nereus’ Oude VierEr worden veel verschillende nummers gestart op de Varsity, maar het belangrijkste nummer is de Oude Vier. In tegenstelling tot andere roeiwedstrijden wordt in dit nummer de boot, een vier-met, altijd gevuld met leden van één vereniging.: ‘De hele race lang was puur overleven. Het lukte ons niet om een beslissende voorsprong op de bouwen. Elk moment verwachtten we dat Triton een eindsprint zou inzetten en langszij zou komen.’

Beeld: Beeld: Sebastiaan van de Water | Nereïden springen het Amsterdam-Rijnkanaal in om 'hun' Varsity zege te vieren

Maar de Utrechtse inhaalslag blijft uit. Zodra de boten goed zichtbaar zijn vanaf de kade, keert het zelfvertrouwen terug bij de toekijkende Nereïden. De eerste durfal trekt zijn broek uit. Een minuut later liggen honderd Amsterdamse studenten in het water om de 43e overwinning van hun vereniging te vieren.

 

Op de boot was de HvA goed vertegenwoordigd: roeiers Lex van den Herik en Tone Wieten, en stuurvrouw Diewke Fetter studeren er alledrie.