Vanaf 1 augustus niet meer roken op de campus, ook niet bij Café Fest

1 juli 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Archiefbeeld van het terras van Café Fest

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
1 juli 2020

Rokende HvA’ers moeten vanaf 1 augustus een stukje wandelen voordat ze mogen opsteken. De hogeschool verbiedt roken op al haar terreinen, inclusief het terras van Café Fest. Hogescholen zijn vanaf deze zomer verplicht om hun terreinen rookvrij te hebben.

Het gaat om grond die eigendom is van de HvA, of waarover is afgesproken dat de HvA die beheert. Op de openbare weg in de buurt van HvA-terreinen is het nog wel toegestaan om te roken.

 

Daarmee is het het technisch gezien niet verboden om voor de deur van bijvoorbeeld het Wibauthuis een sigaret op te steken, maar de HvA vraagt rokers om ‘rekening te houden met de omgeving en zich bewust te zijn van mogelijke overlast die het kan veroorzaken in de buurt’.

‘Ik ben totaal verrast en ik twijfel of de HvA dit zomaar kan doen’

Geen bericht
De nieuwe regels gelden ook voor het terras van Café Fest. Het terras van de campuskroeg ligt op het Wibauthof. Dat terrein is in beheer van de HvA. Rokende cafébezoekers zullen binnenkort dus moeten verhuizen naar een plek buiten het campusterrein. Zonder biertje in de hand, want die mag van de gemeente niet meer de openbare weg op.

 

Eigenaar Martijn Witlam zegt totaal verrast te zijn door het rookverbod. ‘Ze hebben een hele tijd geleden één keer gevraagd hoe wij er tegenover stonden, maar daarna heb ik er nooit meer iets over gehoord’, aldus de kroegbaas. ‘Daarnaast twijfel ik of de HvA dit zomaar kan doen. Je verwacht dat ze dit wel goed uitzoeken, maar dat weet je bij de HvA niet zeker.’

 

Het terras van het café is al deels rookvrij. ‘Dat vind ik wel van deze tijd’, zegt Witlam. ‘Maar als wij als enige café in de buurt helemaal rookvrij moeten worden, is dat niet goed voor onze concurrentiepositie.’ Volgens hem verhuizen bezoekers dan naar een volgend terras waar wel gerookt mag worden.

 

Asbakken weg
Het nieuwe rookbeleid kan volgens de HvA ‘helpen bij het stoppen en zorgen dat jongeren niet beginnen met roken’. De HvA voert al langer een beleid, waarbij rokers wordt gevraagd om niet voor de in- en uitgangen te roken.

 

Op het terrein van het Nicolaes Tulphuis en het naastgelegen UMC-ziekenhuis geldt al sinds oktober 2019 een algeheel rookverbod. Bekijk in de onderstaande video hoe studenten daar destijds op reageerden.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

De HvA gaat deze zomer alle asbakken verwijderen van de terreinen. Daarvoor in de plaats komen er borden met aanwijzingen voor rokers. Ook Café Fest gaat zich op de nieuwe regels voorbereiden: ‘We hopen wel nog op een officiële mededeling van de HvA’, aldus eigenaar Witlam.