HvA stopt pilot met online studieplekken vanwege problemen met privacy

30 juni 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Fysieke studieplekken in de bibliotheek van het Wibauthuis

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
30 juni 2020

De bibliotheek van de HvA heeft een pilot met online studieplekken stopgezet vanwege problemen met privacy. Voor de pilot werd gebruikgemaakt van het software van Zoom, terwijl de hogeschool afraadt om dat programma te gebruiken.

Sinds maandagochtend bood de bibliotheek een service aan waarbij studenten gebruik konden maken van een soort digitale studieruimte. Via een videoverbinding in Zoom konden studenten studeren voor hun laatste tentamens. Het idee was dat je gemotiveerd zou raken om te leren doordat je anderen dat ook zag doen. Normaal gesproken zouden veel studenten voor hun tentamens leren op de fysieke locaties van de bibliotheek, maar vanwege de beperkte opening van de HvA is dat voor veel studenten niet mogelijk.

‘Zodra je de voorwaarden van Zoom accepteert, mogen zij doen met je gegevens wat ze willen’

De software die nodig was om al die studenten met elkaar in verbinding te brengen is echter eerder deze maand door de HvA bestempeld als niet veilig genoeg. De hogeschool kocht geen licentie voor Zoom, waardoor HvA’ers die het toch gebruiken de standaard privacyregels van het Amerikaanse bedrijf zouden moeten accepteren.


Het bedrijf is volgens het HvA-bestuur ‘niet transparant’ over hun samenwerking met andere partijen en de verwerking van de gegevens van gebruikers. Als je hun voorwaarden accepteert ‘mogen zij doen met je gegevens wat ze willen’, meldde het bestuur begin deze maand in een bericht aan studenten en medewerkers. In plaats van Zoom raadde het bestuur aan om Microsoft Teams of Skype te gebruiken.

 

De HvA was daar niet alleen in. Meerdere universiteiten en hogescholen zijn in de afgelopen maanden afgestapt van het gebruik van Zoom, omdat de software volgens de instellingen niet veilig genoeg is.

 

Geen waarborgen
De bibliotheek koos toch voor Zoom in plaats van andere software, omdat de software die de HvA wel goedkeurt niet uitgebreid genoeg is voor het aantal studenten dat tegelijk op de virtuele studieplekken moet kunnen studeren. Daarbij zag de bibliotheek de bezwaren tegen Zoom over het hoofd. Na vragen van HvanA aan de privacyafdeling van de hogeschool werd besloten de pilot stop te zetten, omdat de ‘waarborgen voor veiligheid en privacy er niet zijn’.

 

De pilot wordt ook aangeboden op de Universiteit van Amsterdam (UvA). De universiteit vertrouwt de software wel en heeft een licentie gekocht. Daardoor konden er aanvullende afspraken maken over de verwerking van gegevens van studenten en medewerkers. De pilot gaat aan de UvA dan ook gewoon door.