Julia Juicht – maar dat fietsen kan haar gestolen worden

18 juni 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
18 juni 2020

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (19) dit jaar voor het eerst naar de HvA om te studeren. Grote stad, lange treinreis, wennen aan het studentenleven; Julia schrijft het allemaal op. Deze week deelt ze tips om een enge fietsrit te overleven.

Nu de horeca open is, zit ik weer tot in de late uurtjes op het terras. Helaas zit daar één nadeel aan: de fietstocht terug naar huis. Kun je het maken om iemand de weg terug naar huis mee te laten fietsen? Hoe overleef je een fietstocht in je eentje in het donker, met allemaal enge geluiden om je heen?

 

Luister je deze column liever? Julia leest hem zelf aan je voor.

Het eerste waar je rekening mee moet houden, is de belichting. Als jij de lampen op je fiets aan hebt staan, is dat voldoende. Waag het niet om ook nog de zaklamp van je telefoon aan te zetten! Dan denkt de ontvoerder (verkrachter, moordenaar, etc.) waarschijnlijk: ‘Jeetje, ziet zij nu nóg niks?! Dan kan ik haar lekker makkelijk pakken.’ Of: ‘Nou, als zij drie lampen nodig heeft om zich veilig te voelen, is ze een makkelijk doelwit.’  Zet dus je normale verlichting aan en ráce naar huis.

 

Tijdens het racen moet je goed opletten waar je op de weg fietst. Doe dit niet aan de zijkanten! Als je aan de zijkanten fietst, kun je makkelijk in een sloot getrokken worden. En dat is natuurlijk alles behalve de bedoeling. Fiets dus exact in het midden van de weg, zodat je nooit gepakt kunt worden.

‘Het zal je maar overkomen dat je Summer Of 69 aan het meezingen bent en niet doorhebt dat er een moordenaar achter je aan racet’

Heb je oortjes in? Doe die dan per direct uit. Er bestaan veel artiesten die gebruik maken van achtergrondgeluiden, waardoor de muziek heel sfeervol overkomt. Nu is het overdag niet zo erg als je tussen de lyrics een autodeur dicht hoort klappen, of de wind hoort waaien. Als je in je eentje op je fietsje op een verlaten weg racet en je hoort wat vage struikgeluiden, denk je daar toch anders over. Tijdens de rit naar huis moet je honderd procent op de hoogte zijn van alle geluiden om je heen. Het zal je maar overkomen dat je lekker Summer Of 69 aan het meezingen bent en hierdoor niet doorhebt dat er een moordenaar achter je aan racet. Nou, mij niet gezien.

 

Aan het eind van de avond wordt vaak onderling afgesproken om even een appje te sturen als je thuis bent (of je nog leeft). Nu is een spraakbericht honderd keer effectiever dan zo’n appje. Mocht je de rit niet overleven, dan hebben je vriendinnen tenminste nog je laatste woorden gehoord en weten ze wellicht waar je bent. Daarnaast is dit het enige moment dat het echt legaal is om een spraakbericht te versturen van een dik half uur (yes!). Vergeet niet je 3G aan te zetten, zodat hij meteen verstuurt als je thuis bent.

 

Ondanks deze tips, blijft mijn advies eigenlijk om überhaupt nooit een fiets aan te raken. Behalve als je er eentje hebt met zes versnellingen, of zo’n elektrische. Fietsen is vermoeiend en onveilig. Zelf dacht ik altijd dat er ‘s nachts iemand in de sloot zou liggen, wachtend tot er een fietser voorbij kwam die hij kon pakken. Hierbij mijn laatste tip: wees realistisch. Alsof er iemand heel de nacht, met drie graden, zin heeft om in een natte sloot te gaan liggen. Nee, dat doet niemand.