Mening: ‘Kom op HvA, er kan echt wel meer dan alleen online onderwijs’

10 juni 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Ook komend collegejaar zullen de zalen in HvA-gebouwen voor een groot deel leeg zijn.

Geplaatst door
Lisette Hilhorst
Op
10 juni 2020

Docent Lisette Hilhorst (Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie) vindt dat de HvA geen rekening houdt met het belang van studenten door het fysieke onderwijs ook volgend jaar maar heel beperkt toe te staan. ‘En wij docenten en medewerkers gaan slaafs overstag.’

Deze week werd definitief bekend dat de HvA volgend schooljaar vrijwel alle lessen digitaal gaat aanbieden. In de corridor voor fysiek onderwijs van 11 tot 15 uur is er beperkt ruimte voor coaching of een wandeling met je studieloopbaanbegeleider door het Oosterpark.

 

Witheet word ik van deze mededeling. Kom op nou, HvA, er kan echt wel meer. Ik heb het gevoel dat de student niet langer centraal staat, maar dat de regels opvolgen centraal staat. En dat heet dan het nieuwe normaal terwijl er niets normaals of menselijks aan deze toestand is.

Waarom moeten de studenten het offer brengen en niet de mensen met de bullshitbanen?

Het begon er al mee dat de hogescholen een aantal weken geleden er als de kippen bij waren om met de NS af te spreken dat de studenten niet in de spits mogen reizen. Hoezo studenten? Waarom moeten de studenten het offer brengen en niet bijvoorbeeld de mensen met de bullshitbanen?

 

Studenten hebben op hun tandvlees en wilskracht dit schooljaar gehaald. De meesten vonden het zwaar, tijdrovend en vooral écht niet leuk. Natuurlijk, ze konden hun studiepunten halen en dat is heel mooi. Maar studeren is zoveel meer dan een online les volgen bij je moeder thuis in Haarlem Noord. Het is samenwerken met mensen met andere achtergronden, nieuwe en andere geluiden horen, het debat in de klas voeren, die ene nietsnut na veel gedoe uit je projectgroep keilen.

Studeren is ook de stad zien, verliefd worden, keihard onderuitgaan bij je tentamen omdat je het onderschat had en toch weer nieuwe moed krijgen omdat die ene docent in je gelooft. Het is eindelijk je haar kort durven knippen en naar een documentaire in Kriterion gaan met iemand uit je projectgroep. Studeren is je ontwikkelen en dat doe je door zelfstandig en kritisch te leren denken. Dat gebeurt niet achter je laptop in Haarlem Noord met de poes op schoot of tijdens die wandeling met je slb’er in het Oosterpark.

 

En wij docenten en medewerkers gaan slaafs overstag en richten ons onderwijs digitaal in. In townhallmeetings horen we over procedures, richtlijnen en procedures. Allemaal met de beste bedoelingen, absoluut, maar hé, welke student knapt er lekker op van een richtlijn?

Ga nog een jaartje werken, op reis in Europa, zodat je het jaar daarna écht kunt studeren

We zijn allemaal zo braaf en volgzaam. Ik ook, tot nu toe. En dat begint me steeds meer te storen. Ik heb ook geen alternatief plan klaarliggen, was het maar zo. Maar volgens mij kan er best meer. Huur er andere locaties bij voor volgend jaar, misschien ook in Hoorn en Hilversum, maak klassen van 12 studenten in plaats van 10, overdek de pleinen en zet er terrasverwarmers neer zodat je coachings buiten kunt geven. Pak de avonden erbij. En waarom niet het weekend voor wie dat wil?

 

En laten we tegen studenten die komend jaar bij ons aan hun eerste jaar willen beginnen, zeggen dat ze nog eens achter hun oren krabben of dat wel het beste plan is. Ga nog een jaartje werken, op reis in Europa, zodat je het jaar daarna écht kunt studeren in plaats van lessen volgen. Dat scheelt misschien weer wat klassen, zodat we meer tijd kunnen besteden aan de huidige studenten. Want ik gun elke student een échte studietijd.

 

 

Wat vind jij? We bieden graag ruimte aan studenten en medewerkers om hun mening te delen met andere HvA’ers. Schrijf jouw gedachten over dit onderwerp – of iets heel anders – in ongeveer 500 woorden op en stuur het naar hvana@hva.nl.