Stage, scriptie of project over duurzaamheid? Dan maak je kans op een award

9 juni 2020
Beeld:

Akil Mazumder, via Pexels

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
9 juni 2020

Heb je dit collegejaar een uitvinding bedacht die het klimaat ten goede komt? Of zorg je met je stage voor een inclusieve omgeving? Studenten die met hun project bijdragen aan duurzaamheid maken kans op een nieuwe jaarlijkse prijs: de Go Game Changers Award. 

Het idee komt van Green Office HvA (voorheen Young Re-Set), een onderdeel van duurzaamheidsplatform Re-Set. Volgens de organisatie wemelt het van de duurzaamheidsinitiatieven op de hogeschool. Met de jaarlijkse prijs wil het goede ideeën eren, en tegelijkertijd anderen motiveren om ook een duurzame bijdrage te leveren. 

‘Bij duurzaamheid denken mensen vaak aan groen, aan ecologische duurzaamheid. Maar deze prijs richt zich juist op alle facetten van deze term’, zegt Shatila Kempff van Re-Set. ‘Het gaat dus ook om economische of sociale duurzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan studenten Social Work die met hun project, stage of afstudeerproject inclusie in een wijk helpen bevorderen.’ 

HvA op plek 16 van duurzame onderwijsinstellingen

De organisatie Studenten voor Morgen beoordeelt in de jaarlijkse Sustainabul de onderwijsinstellingen op duurzaamheid. Vorig jaar stond de HvA op plek 15 van de 17 deelnemende hogescholen en universiteiten. Inmiddels staat de HvA op plek 16 van de 30 deelnemende instellingen. Daarmee heeft de HvA nu een middenplek in plaats van een lage plek. Die prestatie is relatief, aangezien er negen nieuwe instellingen hebben deelgenomen, waarvan er acht op een lagere plek dan de HvA zijn beland. Waar de hogeschool het heeft over een stijging in de ranglijst, kan beter gezegd worden dat het beeld completer is dan vorig jaar.

 

De instellingen worden onder meer beoordeeld op duurzaamheid in het onderwijs, de bedrijfsvoering en onderzoek. De HvA scoorde dit jaar punten met de benoeming van Kate Raworth als Professor of Best Practice, en met het internationale evenement Global Goals Jam. 

Reizen

Een aantal studenten heeft al een project aangemeld voor de award. Zoals de documentaire ‘Eco Kut’, over duurzaamheidsschaamte. Student Esmee Bakker (Creative Business) is de website Freedom Voyagers begonnen met tips over hoe je een reis duurzamer kunt maken. ‘Het gaat niet alleen over alternatieven voor vliegreizen, maar ook bijvoorbeeld over veganisme op reis, plastic afvalreductie, onethisch dierentoerisme en CO2-compensatie. Zo kunnen óók de mensen die (nog) niet bereid zijn hun vliegreis te cancelen op een laagdrempelige wijze hun steentje bijdragen aan een betere toekomst.’ 

 

Studenten kunnen hun eigen project aanmelden via de website van Re-Set. Daarna is het flink lobbyen, want HvA’ers bepalen met hun stem welke student de award wint. Stemmen kan tot 22 juni. Vervolgens reikt het hogeschoolbestuur op 2 juli de award uit. 

 

Alleen studenten die dit collegejaar zijn gestart met hun duurzame project kunnen zich aanmelden voor de wedstrijd. Ook moet het bijdragen aan sociale, ecologische of economische duurzaamheid.