Hogeschool spreekt zich na online kritiek alsnog uit over racisme

5 juni 2020
Beeld:

Linette van Vlodrop | Een actievoerder op de Dam tijdens de Black Lives Matter-demonstratie van tweede pinksterdag

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 juni 2020

De HvA heeft op vrijdagmiddag laten weten dat het ‘de afkeer van racisme en de roep om een inclusieve samenleving’ steunt. De hogeschool reageert daarmee op de protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd door politiegeweld in de VS.

De HvA bleef lang stil over de golf van protest. Het leidde tot kritiek van enkele studenten op sociale media. ‘Why the HELL are you staying silent,’ schreef Britt Esmee Soet via Instagram aan de hogeschool. ‘Speak up HvA!’

 

Een woordvoerder van het bestuur liet desgevraagd op vrijdagochtend weten dat de HvA zich terughoudend opstelt bij maatschappelijke discussies. Maar de hogeschool geeft volgens de woordvoerder ‘wel alle ruimte binnen haar geledingen voor het voeren van debat. Denk aan Floor en het platform diversiteit en inclusie’.

 

Enkele uren later plaatste de HvA alsnog een bericht op de website, waarin staat dat de hogeschool ‘de afkeer van racisme en de roep om een inclusieve samenleving’ volledig onderschrijft. Het bericht verwijst daarnaast naar een tweet die bestuursvoorzitter Huib de Jong eerder op persoonlijke titel plaatste, waarin hij benoemt dat hij trots is om te werken op de HvA ‘die diversiteit als een groot goed ziet’.

 

Het HvA-bestuur zegt binnenkort een gesprek te willen voeren met decanen en ‘vele anderen binnen de hogeschool over de vraag hoe de diverse en inclusieve hogeschool die we willen zijn sneller en beter gestimuleerd kan worden’.