Terug naar het terras en de HvA? Dit verandert er voor jou op 1 juni

29 mei 2020
Beeld:

Café Fest | Barpersoneel van Café Fest werkt aan een anderhalvemeterterras

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
29 mei 2020

Na het lange Pinksterweekend worden de coronamaatregelen enigszins versoepeld. Maar welke veranderingen gaan er op 1 juni in, en welke daarna? Wij zetten ze voor je op een rij.

Op de HvA

Op 1 juni is de HvA nog niet open voor hoorcolleges en tentamens. Maar mogelijk komt daar vanaf 15 juni verandering in. Dan mogen er weer toetsen plaatsvinden op de HvA. Dit zal niet voor alle studenten zo zijn: de prioriteit ligt bij afstudeerders en propedeusestudenten die door de crisis studieachterstand hebben opgelopen, zo liet een woordvoerder van de HvA eerder weten.

Ook praktijklessen zijn vanaf 15 juni weer mogelijk op de campus, maar alleen als deze buiten de spits plaatsvinden. De druk op het openbaar vervoer zou te groot worden als studenten weer in de spits gaan reizen, aldus premier Rutte tijdens de persconferentie vorige week. Voor vragen over jouw specifieke toetsen en praktijklessen kun je contact opnemen met je opleiding.

Houd je aan de regels

Ondanks de versoepelingen benadrukt de regering dat de coronacrisis nog niet voorbij is. Voor iedereen gelden dus nog steeds de volgende regels:

  • Was vaak je handen.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten.
  • Schud geen handen.
  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Werk zo veel mogelijk thuis.
  • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten.
  • Vermijd drukte (ga weg als je geen 1,5 meter afstand kunt houden).

 

Meer informatie? Check dan de website van de Rijksoverheid.

 

 

Onderweg naar de HvA

Reizen met het openbaar vervoer is nog steeds alleen toegestaan als je reis noodzakelijk is. Ga je toch met het ov? Dan moet je vanaf maandag de hele reis een mondkapje op. Dit geldt in de bus, metro, trein en tram, maar bijvoorbeeld ook op de pont naar Amsterdam-Noord. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete van 95 euro.

 

Buiten de HvA

Afspreken met studiegenoten in het park mag. Buiten mogen mensen bij elkaar komen als ze 1,5 meter afstand tot elkaar houden.

 

Op 1 juni gaat de horeca weer open. Ook op de Amstelcampus kun je weer terecht bij Café Fest voor je vertrouwde biertje. Maar cafés en restaurants mogen maximaal dertig gasten ontvangen en deze moeten 1,5 meter uit elkaar blijven. Dit geldt ook voor mensen die bij elkaar aan tafel zitten. Voor dat felbegeerde plekje in de kroeg moet je trouwens wel even van tevoren reserveren.

 

Ook musea en bioscopen mogen vanaf maandag weer open, mits ze maximaal dertig mensen binnen laten.

 

Later dan juni

Vanaf 1 juli gaan sportscholen, sauna’s, casino’s en sportkantines weer open. ‘Maar alleen als tegen die tijd blijkt dat het echt kan’, zei premier Rutte eerder. Bij USC, de sportlocaties van de UvA en HvA, kun je tot die tijd buiten sporten. Dit is voor studenten mogelijk bij de vestigingen ClubWest, ASC en Universum.

 

De horeca, bioscopen en musea mogen vanaf 1 juli maximaal honderd bezoekers ontvangen.

 

Vanaf juli kunnen ook samenkomsten tot maximaal honderd personen plaatsvinden.