Bonden bereiken akkoord over nieuwe cao voor hbo: 2,75 procent loon erbij

26 mei 2020
Beeld:

Daniël Rommens | De medezeggenschap krijgt in de nieuwe cao meer taken en meer ondersteuning.

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
26 mei 2020

Medewerkers in het hoger beroepsonderwijs krijgen een loonsverhoging van 2,75 procent en een eenmalige uitkering van 880 euro. Dat staat in het akkoord voor de nieuwe cao voor het hbo.

De cao loopt van 1 april 2020 tot en met 31 december 2020: negen maanden dus. De Vereniging Hogescholen en de vakbonden zeggen door de onzekerheid rondom pensioenen niet verder vooruit te kunnen kijken dan dit kalenderjaar.

 

Naast de loonsverhoging is afgesproken dat mensen die worden aangesteld voor functies waarvoor een mastergraad vereist is, minimaal schaal 11 aangeboden krijgen.De lonen voor medewerkers worden in een cao bepaald aan de hand van loonschalen. Binnen schalen zit nog variatie in het loon, de zogenoemde periodieken.

 

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van het Hoger Onderwijspersbureau dat er tussen hogescholen veel verschil zit in de beloning van docenten. Uit dat onderzoek bleek dat iets meer dan 10 procent van de HvA-docenten in schaal 10 of lager zit. Alle docenten op de HvA moeten in principe over een mastergraad beschikken.

 

De beoordelingsgesprekken die gekoppeld waren aan het krijgen van een extra periodiek, verdwijnen. ‘Het houden van pro forma gesprekken hebben we afgeschaft,’ zegt Douwe Dirk van der Zweep, bestuurder van de Algemene Onderwijsbond. Hij zegt dat de reguliere functioneringsgesprekken wel gewoon blijven bestaan.

 

Meer taken voor medezeggenschap
De onderhandelaars hebben afgesproken dat medezeggenschapraden meer taken krijgen. Om dat mogelijk te maken, krijgen zij er per jaar tachtig uur bij als ondersteuning. Raden kunnen zelf beslissen hoe ze dat geld gaan inzetten.

 

De onderhandelingen voor de cao duurden langer dan verwacht, onder andere door de coronacrisis. Daarom gaat de loonsverhoging iets later in dan verwacht. De eenmalige uitkering van 880 euro in juni moet dat compenseren. Het bedrag is ook een manier ‘om mensen in lagere loonschalen iets extra’s te geven’, meldt de onderwijsbond.

 

Het onderhandelaarsakkoord ligt nu bij de achterban van de vakbonden en de werkgevers en wordt pas definitief als zij hebben ingestemd.