Vertraging bij het afstuderen? Dan kun je drie maanden collegegeld terugkrijgen

15 mei 2020
Beeld:

ANDREA PIACQUADIO (VIA PEXELS)

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
15 mei 2020

Je doet er alles aan, en je docent ook, maar het lukt je niet om voor de zomer af te studeren. Dat is dit jaar niet zo’n grote ramp als andere jaren, want je kunt drie maanden collegegeld terugkrijgen van de overheid.

Door de coronamaatregelen is de kans dat afstudeerders vertraging oplopen veel groter dan normaal. Daarom heeft het kabinet besloten dat studenten die zich na de zomer opnieuw moeten inschrijven om af te studeren, gecompenseerd worden voor de vertraging die ze oplopen.

 

Het gaat om alle studenten die tussen september en eind januari hun diploma halen. Of de vertraging echt te maken heeft met de coronamaatregelen gaat de overheid niet controleren.

Om hoeveel geld gaat het?

Studenten die tussen september 2020 en eind januari 2021 hun diploma halen, krijgen drie maanden collegegeld terug: 535 euro. Studenten van wie de basis- en aanvullende beurs afloopt in juli, augustus of september krijgen eenmalig financiële compensatie. Studenten in het hoger onderwijs met een aanvullende beurs krijgen 1500 euro.

Ook als je door de coronacrisis nog geen stage hebt kunnen lopen, maar je basis- of aanvullende beurs loopt deze zomer wel af, krijg je een eenmalige compensatie. Lukt het in het najaar nog steeds niet om stage te lopen, dan wil minister Van Engelshoven van Onderwijs dat er iets anders wordt bedacht om je studie af te ronden.

 

Hieronder vind je de andere maatregelen die door de HvA en de overheid zijn bedacht om studenten financieel te helpen tijdens de coronacrisis.

 

Studentenreisproduct

Omdat de HvA dicht is, maak je ook geen gebruik van het gratis reizen met je ov-kaart, oftewel het studentenreisproduct. Maar sommige studenten lopen studievertraging op, bijvoorbeeld omdat stages of vakken niet uitgevoerd kunnen worden. Daarvoor heeft het ministerie van Onderwijs eerder al iets bedacht: het reizen met het studentenreisproduct wordt met drie maanden verlengd. Je ov-kaart loopt automatisch drie maanden langer door nadat de periode waarin je recht hebt op het studentenreisproduct is verstreken. Mocht het fysieke onderwijs ook volgend schooljaar niet doorgaan, dan bekijkt het ministerie of de periode van drie maanden verlengd kan worden. Hier vind je meer informatie.

 

Betalen in termijnen

Door het verlies van bijbaantjes, kunnen studenten ook moeite hebben met het betalen van hun collegegeld. Het hogeschoolbestuur heeft daarom besloten te onderzoeken of studenten die een betalingsachterstand hebben, gebruik kunnen maken van een betalingsregeling. Zo wordt er gekeken of een student misschien in termijnen terug kan betalen, voordat er gelijk een deurwaarder op de stoep staat. Op deze manier kunnen studenten met een betalingsachterstand hun collegegeld met enige vertraging alsnog betalen.

 

Studiefinanciering en lenen

Studenten met acute geldproblemen kunnen hun lening bij Duo verhogen. Oud-studenten die in deze periode moeite hebben met het terugbetalen van hun lening, hebben de mogelijkheid hun studieschuldaflossing tijdelijk stil te leggen.