Deze financiële gevolgen heeft de coronacrisis voor jou en zo los je ze op

20 april 2020
Beeld:

Andrea Piacquadio (via Pexels)

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
20 april 2020

Je raakt je bijbaantje kwijt, loopt studievertraging op en hebt dus extra kosten, of je werk als zzp’er ligt tijdelijk stil: de coronacrisis zorgt bij studenten voor allerlei financiële problemen. Maar er zijn ook oplossingen.

Tegen welke financiële problemen loop je als student aan? En wat zijn de mogelijkheden om ze op te lossen? Een overzicht.

 

Studentenreisproduct

Omdat de HvA dicht is, maak je ook geen gebruik van het gratis reizen met je ov-kaart, oftewel het studentenreisproduct. Maar sommige studenten lopen studievertraging op, bijvoorbeeld omdat stages of vakken niet uitgevoerd kunnen worden. Daarom heeft het ministerie van Onderwijs een oplossing: het reizen met het studentenreisproduct wordt met drie maanden verlengd. Je ov-kaart loopt automatisch drie maanden langer door nadat de periode waarin je recht hebt op het studentenreisproduct is verstreken. Mocht het fysieke onderwijs ook volgend schooljaar niet doorgaan, dan bekijkt het ministerie of de periode van drie maanden verlengd kan worden. Hier vind je meer informatie.

Collegegeld 

Door het verlies van bijbaantjes, kunnen studenten ook moeite hebben met het betalen van hun collegegeld. Het hogeschoolbestuur heeft daarom besloten te onderzoeken of studenten die een betalingsachterstand hebben, gebruik kunnen maken van een betalingsregeling. Zo wordt er gekeken of een student misschien in termijnen terug kan betalen, voordat er gelijk een deurwaarder op de stoep staat. Op deze manier kunnen studenten met een betalingsachterstand hun collegegeld met enige vertraging alsnog betalen.

 

Profileringsfonds

Studenten die wegens bijzondere omstandigheden studievertraging hebben opgelopen, kunnen normaal gesproken een aanvraag doen om geld te ontvangen van het profileringsfonds.Studenten die studievertraging oplopen door bijvoorbeeld ziekte, een zwangerschap of omdat ze een handicap hebben, kunnen beroep doen op geld uit dit fonds. Maar het is ook bedoeld voor studenten die zich maatschappelijk inzetten, of een bestuursjaar doen. De HvA wacht met de behandeling van nieuwe aanvragen tot er nieuwe richtlijnen van het kabinet bekend zijn.

 

Update 24 april: Studenten die studievertraging oplopen door de ‘noodgedwongen aanpassingen in het onderwijsprogramma’ tijdens de coronacrisis, kunnen geen aanspraak maken op geld uit het profileringsfonds. ‘Deze situatie is niet aan te merken als de in de context van het profileringsfonds bedoelde bijzondere omstandigheid dat de opleiding onvoldoende studeerbaar zou zijn’, stelt het ministerie in een document. Bovendien wordt er niet van instellingen verwacht dat zij zelf studenten compenseren voor hun opgelopen studievertraging. Het ministerie spreekt immers van een ‘overmachtssituatie’. Toch wordt er gezocht naar een regeling voor studenten die zich vanwege de coronacrisis een extra collegejaar moeten inschrijven voor hun studie. De inhoud van deze regeling wordt later bekendgemaakt.

 

Studenten die studievertraging oplopen doordat zij zelf ziek zijn geweest door het coronavirus, of mantelzorger zijn geweest voor familieleden kunnen nog steeds financiële steun krijgen uit het profileringsfonds. Dit geldt ook voor studerende ouders die hun studie moeten combineren met zorg voor kinderen die thuis zijn.

Kun je je huur even niet op tijd betalen? Daar houdt je woningbouw-vereniging rekening mee

Studiefinanciering en lenen

Studenten die in financiële problemen komen door de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat hun bijbaantje stopt maar zij nog wel huur moeten betalen, kunnen hun lening bij Duo verhogen. Oud-studenten die in deze periode moeite hebben met het terugbetalen van hun lening, hebben de mogelijkheid hun studieschuldaflossing tijdelijk stil te leggen.

 

Kamerhuur

Grote woningcorporaties als De Key, Ymere en Dowo hebben aangegeven minder streng om te gaan met de huurachterstand die sommige studenten oplopen door het wegvallen van hun bijbaan.De volledige lijst bestaat (naast enkele private bedrijven) uit De Key, Duwo, Elan Wonen, Eigen Haard, GoedeStede, Rochdale, Stadgenoot, Woningbeheer De Vooruitgang, Ymere en Zaandams Volkshuisvesting.

 

Bovendien heeft staatssecretaris Van Veldhoven besloten dat er in de periode van de coronacrisis geen huisuitzettingen plaatsvinden. Daardoor komen studenten niet onverwachts op straat te staan. Internationale studenten die zijn teruggekeerd naar hun thuisland, mogen hun huurcontracten vroegtijdig opzeggen zonder extra bijbetaling, aldus De Key en Duwo.

 

De partijen PvdA, GroenLinks en SP willen dat de jaarlijkse huurverhoging, die normaal gesproken plaatsvindt op 1 juli, dit jaar niet doorgaat vanwege de coronacrisis. Zo blijven huurders voldoende beschermd, aldus de partijen. Of dit voorstel op voldoende steun kan rekenen is nog niet bekend.

 

Bijstand aanvragen

Werk je op een nuluren- of oproepcontract maar is je werk gesloten? Jouw werkgever krijgt tot 90% van je loon terug van de overheid en kan jou dus wel in dienst houden. Als dat toch niet gebeurt, meld je dan zo snel mogelijk bij het UWV. Mogelijk heb je namelijk recht op een werkloosheidsuitkering.

 

Heb je een eigen bedrijf naast je studie? Als je normaal gesproken meer dan 23,5 uur per week aan je bedrijf besteedt, kom je in aanmerking voor de extra uitkering voor zelfstandigen. Die kun je aanvragen in de gemeente waar je woont. Deze regeling geldt alleen als je als student niet meer kunt bijlenen. Als je minder dan 23,5 uur aan je bedrijf besteedt, is er nu geen extra regeling.

Ontslagen door werkgever

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft een meldpunt geopend voor studenten die door hun werkgever ontslagen zijn of niet geholpen worden tijdens de coronacrisis. De LSVb wil hiermee voorkomen dat studenten door extra bij te lenen ‘de rekening van de crisis’ betalen. Studenten die extra hulp nodig hebben kunnen zich melden op deze pagina.