Open avond op een gesloten HvA, leerlingen kiezen hun studie digitaal

8 april 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
8 april 2020

De deuren van de HvA zitten potdicht, maar toch moeten aankomende studenten de kans krijgen om een geïnformeerde studiekeuze te maken. Daarom verhuisde de open avond van 7 april naar de digitale wereld.

De coronacrisis gooit niet alleen roet in het eten van het onderwijs, maar ook studiekiezers missen dit jaar hun eerste ervaringen in de grote schoolgebouwen van de HvA.

 

Dinsdagavond had normaal gesproken de open avond plaatsgevonden, waar duizenden studenten zich zouden oriënteren op hun vervolgopleiding. Maar dat gebeurde nu allemaal online. Zo’n 2000 toekomstige studenten meldden zich aan voor online gesprekken met docenten en voorbeeldlessen via het internet.

 

Daarnaast biedt de hogeschool telefonische studiekeuzegesprekken aan. Wie twijfelt tussen verschillende opleidingen kan zich aanmelden voor een gesprek van een halfuur met een studiekeuzecoach.

Online studievoorlichting is niet nieuw op de HvA. Onder andere op Instagram plaatsen huidige studenten al sinds een paar jaar regelmatig stories met hun ervaringen op de opleiding. Studiekiezers krijgen daar ook de kans om vragen te stellen aan de studenten.

Beeld: HvanA | Een student beantwoordt vragen in een Instagram-story.

‘Via Instagram kun je de sfeer, de manier van lesgeven en het projectmatig werken ervaren’, zegt de hogeschool daarover. Die sfeer missen studiekiezers nu doordat ze geen echt bezoek aan de HvA kunnen brengen.

 

Sinds de sluiting van hogescholen en universiteiten dragen veel studenten en oud-studenten uit eigen beweging ook een steentje bij. ‘De juiste studiekeuze is enorm belangrijk en die keuze wordt nu bemoeilijkt door het coronavirus’, schrijft een oud-student Social Work op Twitter. Via sociale media nodigt hij, net als veel anderen, leerlingen en hun ouders uit om vragen te stellen over zijn ervaringen met die opleiding.

Hulp aan ouders

Studenten die thuis niemand hebben met ervaring in het hoger onderwijs, kunnen het extra lastig hebben bij hun studiekeuze. In een project van het lectoraat Kansrijke Schoolloopbanen is al extra aandacht voor deze eerstegeneratiestudenten, in de eerste fase van de studie. Maar de hogeschool richt zich nu ook speciaal op hun ouders.

 

Keuzecoach Marieke van Schaik benadrukt in een video, gericht aan ouders, dat hun rol bij de studiekeuze vooral ondersteunend moet zijn. ‘Push uw kind vooral niet’, is haar advies. ‘Uw kind is zelf expert op het gebied van wat hij of zij wil.’ Soms kan dat volgens haar ook betekenen dat de keuze valt op een tussenjaar, of – als een studie niet de juiste blijkt te zijn – een studieswitch. ‘Sta ervoor open dat uw kind de juiste keuze ook later kan maken.’

Een keuze maken is moeilijker dan normaal, dus toekomstige studenten krijgen langer de tijd om hun keuze te maken: de landelijke deadline voor aanmeldingen is uitgesteld van 1 mei naar 1 juni.

 

Studiekeuzecheck

Sinds een aantal jaar doet elke toekomstige student een verplichte studiekeuzecheck. Daarvoor komen leerlingen die zich op de HvA hebben ingeschreven normaal gesproken naar de hogeschool, maar ook dat kan in elk geval tot 1 juni niet.

 

De eerste studiekeuzecheckdagen zouden al plaatsvinden in maart, april en mei, maar die zijn uitgesteld. Inschrijvers die zich voor die dagen hebben aangemeld, worden door de hogeschool op de hoogte gehouden.