Dit zijn (tot nu toe) alle maatregelen rondom het coronavirus op de HvA

30 maart 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Het Wibauthuis in drukkere tijden

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
30 maart 2020

Pas volgend collegejaar zitten jullie weer in de (fysieke) schoolbanken, want tot en met de zomer wordt er op de HvA alleen online onderwijs gegeven. Maar welke maatregelen gelden er nog meer? Een overzicht.

De hogeschool is en blijft voorlopig gesloten

Het digitale lesgeven gaat de komende weken zo door. Tot het einde van het collegejaar wordt er namelijk alleen online onderwijs gegeven aan de HvA. Het bestuur van de hogeschool heeft voor deze maatregel gekozen om ‘rust en duidelijkheid te geven aan studenten en medewerkers’, zo meldde een update op de HvA-website. ‘We maken nu in hoog tempo een ontwikkeling naar onderwijs op afstand door. Dat kost bloed, zweet en tranen. We vinden het niet verantwoord om studenten en medewerkers ook de komende periode in onzekerheid te laten over de inrichting van het onderwijs’, schreef bestuursvoorzitter Huib de Jong.

Het bindend studieadvies wordt tijdelijk opgeschort

De meeste HvA-gebouwen blijven dan ook gesloten. Alleen de Leeuwenburg, het Wibauthuis en het Nicolaes Tulphuis zijn momenteel open om ‘cruciale functies te kunnen waarborgen’. De openbare studieplekken blijven op deze locaties beschikbaar.

 

Studievertraging en tentamenweek

De tentamenweek die deze week zou plaatsvinden, gaat waar mogelijk online door. Meer informatie hierover kun je opvragen bij je opleiding. Alle eerstejaarsstudenten kunnen volgend jaar in ieder geval door met hun studie. Het bindend studieadvies (bsa) wordt tijdelijk opgeschort, waardoor studenten de mogelijkheid hebben om al hun punten volgend studiejaar te halen. Studenten die in het tweede jaar zitten en al een opgeschort bsa hebben, moeten dit jaar wel aan hun verplichte aantal punten voldoen. De aanmelddeadline voor studies is verschoven van 1 mei naar 1 juni.

 

Financiële problemen

Studenten die in financiële problemen komen door de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat hun bijbaantje stopt maar zij nog wel huur moeten betalen, kunnen hun lening bij Duo verhogen. Oud-studenten die in deze periode moeite hebben met het terugbetalen van hun lening, hebben de mogelijkheid hun studieschuldaflossing tijdelijk stil te leggen.

 

HvA’ers in het buitenland

Aan HvA’ers in het buitenland is een e-mail verstuurd met de mededeling dat zij dringend verzocht worden terug te keren naar Nederland. De HvA vergoedde de kosten voor de terugreis. Nieuwe reizen vanuit de HvA zijn bovendien niet toegestaan. De hogeschool zegt de kosten van studenten die vrijwillig in landen met een negatief reisadvies blijven, niet te kunnen vergoeden, en helpt hen niet langer met hun eventuele terugkeer.

 

Stages

HvA’ers die op dit moment stage lopen krijgen het advies om zelf contact op te nemen met hun stagebedrijf en met medewerkers te overleggen over de situatie. Voor studenten van de Faculteit Gezondheid zijn aparte maatregelen genomen. Meer daarover vind je hier.