Werken als zzp’er tijdens de coronacrisis: ‘Ik loop 700 euro per maand mis’

eergisteren
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
26 maart 2020

Achter de bar, in de zorg of zelfs met een eigen bedrijf: veel HvA’ers werken als zzp’er. Maar wat doe je als de horeca sluit, klanten wegblijven, of je niet meer op huisbezoek kunt door corona? Vier studenten over hoe zij de komende maanden gaan rondkomen.

Geen werk door corona? Check hier hoe jij hulp kunt krijgen

Werk je op een nuluren- of oproepcontract maar is je werk gesloten? Jouw werkgever krijgt tot 90% van je loon terug van de overheid en kan jou dus wel in dienst houden. Als dat toch niet gebeurt, meld je dan zo snel mogelijk bij het UWV. Mogelijk heb je namelijk recht op een werkloosheidsuitkering.

 

Heb je je eigen bedrijf naast je studie? Als je normaal gesproken meer dan 23,5 uur per week aan je bedrijf besteedt, kom je in aanmerking voor de extra uitkering voor zelfstandigen. Die kun je aanvragen in de gemeente waar je woont. Als je minder dan 23,5 uur aan je bedrijf besteedt, is er nu geen extra regeling. Check deze pagina voor alle informatie van de rijksoverheid.

 

Bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn de afgelopen week meer dan 500 meldingen binnengekomen van studenten die door hun werkgever ontslagen zijn of niet geholpen worden tijdens de coronacrisis. De LSVb wil voorkomen dat studenten door extra bij te lenen ‘de rekening van de crisis’ betalen. Studenten die extra hulp nodig hebben kunnen zich melden op deze pagina.

‘Toen de horeca sloot, heb ik gelijk gesolliciteerd bij Albert Heijn’

Anne-Karlijn van der Heijden (21) studeert Bouwkunde en werkt in de horeca

 

‘Ik werk normaal gesproken via uitzendbureaus in de horeca. Dan kun je zelf kiezen waar en wanneer je werkt, dat vind ik wel zo makkelijk. Afgelopen winter was het in de horeca natuurlijk rustig, en juist in deze periode zou het druk worden. Terrassen gaan open, mensen gaan meer de deur uit. Maar toen kwam corona. Toen ik hoorde dat de horeca sloot, heb ik gelijk gesolliciteerd bij de Albert Heijn bij mij in het dorp, waar mijn zus al werkte. Ik ga me anders toch vervelen.’

 

‘Omdat het terrasseizoen eraan kwam, had ik verwacht dat ik nu veel meer zou werken en dus ook verdienen. Ik verdien nu 120 à 150 euro per week bij Albert Heijn voor twee halve dagen, maar in de horeca zou ik ongeveer drie dagen werken en 300 euro per week verdienen. Dat scheelt in een goede maand ruim 700 euro. ’

Beeld: Privéarchief Anne-Karlijn | Anne-Karlijn van der Heijden

‘Zo veel werk ik trouwens niet altijd: in het algemeen loop ik zo’n 500 tot 600 euro per maand mis. Gelukkig heb ik niet veel kosten, omdat ik nu bij mijn vader ben. Ik verdien natuurlijk een stuk minder dan dat ik eerst deed, maar ik kan gewoon slecht tegen niks doen.’

 

‘Omdat ik student ben, houd ik in mijn achterhoofd: als het echt niet lukt, kan ik altijd nog lenen. Ik denk dat de horeca na deze crisis weer een beetje op gang moet komen, dus of ik gelijk aan de slag kan weet ik niet. Misschien gaat veel horeca het niet eens redden.’

‘Mijn spaargeld? Dat was een jaar geleden al op’

Khosrou Golzad (27) studeert Technische Bedrijfkunde en heeft zijn eigen bedrijf, Musjroom

 

‘Mijn bedrijf Musjroom maakt een app, waarmee mensen bij iemand thuis kunnen slapen. Zo kunnen ze online een bed, matrasje op de grond of plek op de bank boeken. De coronacrisis heeft veel schade aangericht bij de reisindustrie, dus dat voelen wij ook. Na de persconferentie hebben we een mail gestuurd naar al onze gebruikers. Daarin raden we onze gebruikers af om nu een logeerplek te boeken, en geven we tips mee. Het is echt een kutsituatie.’

‘Het klinkt raar, maar de timing is voor ons goed. We zijn nog geen miljoenenbedrijf, met allemaal investeerders. Dan was het klaar geweest. Voor ons is deze crisis niet fataal, omdat we nog maar een kleine startup zijn. Omdat we nu niet bezig kunnen zijn met boekingen en verhuur, richten we ons maar op de app zelf. Wat kunnen we daar nog aan verbeteren? Je moet toch bezig blijven.’

Beeld: Suzan Stekelenburg | Khosrou Golzad

‘We werken met een klein team, en hoeven dus gelukkig geen mensen te ontslaan. Spaargeld? Nee joh, dat was een jaar geleden al op. Wij zijn bevlogen ondernemers, het is alles of niets. Maar daar maak ik me niet druk om. We zijn jonge gasten, hebben geen hypotheek of kinderen, dus wij overleven wel. Ik ga uitzoeken of wij onder de speciale regeling van financiële bijstand voor zzp’ers vallen, dan kunnen we daar misschien gebruik van maken.’

‘De afgelopen week heb ik niet kunnen werken’

Moïsha Sijo (20) studeert Pedagogiek en werkt als individueel begeleider voor kinderen met autisme

‘Als deze situatie nog drie maanden duurt, kan ik dit jaar niet op vakantie’

‘Ik heb zojuist voor het eerst in een week weer gewerkt. Normaal gesproken ga ik langs bij gezinnen, om kinderen met autisme te begeleiden. Zo help ik bij hun sociale ontwikkeling, maar ook met praktische dingen als boodschappen doen. Mijn werk mag officieel doorgaan, omdat het om een-op-een-contact gaat, maar een van mijn collega’s heeft corona en die is in contact geweest met gezinnen. Daarom hebben we besloten niet meer langs te gaan. Mijn bezoekje heb ik dus net via video gedaan.’

Beeld: Privéarchief Moïsha | Moïsha Sijo

‘De echte begeleiding kan ik via videobellen natuurlijk niet geven. We hebben nu gewoon bijgepraat. Kinderen met autisme vinden verandering lastig, en hopelijk houd ik op deze manier wat structuur in hun leven. Er verandert nu al zo veel voor ze. Normaal duurt een sessie soms wel een uur of drie, nu waren het twintig minuten. Dat zal ik ook wel aan mijn inkomen merken.’

 

‘Ik woon gelukkig nog thuis en leef dus niet van mijn inkomen. Maar vorige week is er dus niks binnen gekomen. Hoe veel ik dan mis in een maand? Als ik het nu zo uitreken, is dat ongeveer 500 of 600 euro. Wow, dat is wel even een realisatie. Daar schrik ik van. Als deze situatie nog drie maanden duurt, kan ik dit jaar niet op vakantie.’

‘Voor een student verdien ik veel, want ik werk 50 uur per week’

Annabelle Hageman (21) studeert International Business en werkt in de horeca

 

‘Normaal gesproken werk ik achter de bar en in de bediening bij de Supperclub. Die is nu natuurlijk dicht, en via een uitzendbureau kwam ik bij online supermarkt Picnic terecht. Zij zochten personeel voor twee weken, om de klantenservice te versterken. Daar is nu natuurlijk volop werk. Wat ik na die twee weken doe? Dan is het 6 april, dus hopelijk sta ik dan weer in de bediening.’

 

‘In de horeca krijg ik niet betaald als ik geen uren maak. Voor een student verdien ik veel, want ik werk 50 uur per week. Bij Picnic maak ik nu 40 uur, dus ik verdien wel wat minder. Waarom ik zo veel werk? Ik kan slecht stilzitten en wil mijn tijd nuttig besteden. En werken wordt verslavend, het geld verdienen ook.’

Beeld: Privéarchief Annabelle | Annabelle Hageman

‘Ik woon op mezelf. Aan vaste lasten, dus schoolgeld, huur, verzekeringen en boodschappen, ben je per maand toch wel 1.500 euro kwijt. Ik heb berekend dat als ik zuinig leef, ik het tot eind juni red zonder mijn spaargeld aan te raken. Mijn vader vertelt me altijd dat ik beter moet sparen, en vanaf afgelopen januari ben ik dat dan ook meer gaan doen. Dat moet wel: als ik mijn arm breek, kan ik ook niet werken. Mijn situatie is gelukkig nog te overzien. Mijn huisgenoot heeft gisteren haar huurcontract moeten opzeggen, omdat haar kamer nu te duur wordt. Ze gaat weer bij haar ouders wonen. Ik hoef me daar nog geen zorgen om te maken.’