Word slimmer vanaf je bank: zeven indrukwekkende docu’s, boeken en podcasts

24 maart 2020
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Linette van Vlodrop
Op
24 maart 2020

Als je gebonden bent aan huis wordt Netflix al snel je beste vriend. Maar hoe zorg je dat je ook iets hebt aan dat eindeloze aanbod van mediavermaak? Met deze series, docu’s en boeken maak je jezelf slimmer, gewoon vanaf de bank. 

Docu: Coronavirus 

Wil je meer te weten komen over het ontstaan van het coronavirus? Dan kun je via het Vlaamse platform VTM to go - Telefacts een interessante documentaire kijken over hoe corona ontstond en hoe het land daarmee omgaat. Klik hier voor de documentaire Coronavirus. Het is een gratis platform, maar je moet wel even een account aanmaken met je mailadres. Mocht je nog niet zijn uitgekeken, dan zijn er nog veel meer boeiende docu’s te vinden. En ze duren meestal iets minder dan een uur.

Serie: Opruimen met Marie Kondo 

Omdat je thuis moet blijven, kun je eindelijk een begin maken aan het opruimen en wegdoen van veel spullen. Het veelbesproken boek van Japanse opruimgoeroe Marie Kondo kan je hierbij helpen. Of je kijkt naar de Netflix-serie ter inspiratie.

Boek: De meeste mensen deugen

Om hoopvol te blijven in donkere tijden, geeft het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman fijne tips. Het boek van deze historicus belicht nieuwe inzichten over de geschiedenis van de mens. Zo schrijft hij: ‘De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?’ In het boek is hij positief over de mens: goed voor je optimisme in deze tijd. 

 ‘De mens is een beest, zeiden de koningen. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?’

Podcast: Al het nieuws over je opleiding 

Meer zin in een podcast? Luister dan naar de HvanA-podcast. Elke twee weken hebben we het over wat HvA’ers bezighoudt. De podcast van deze week is gemaakt vanuit huis en gaat over alles wat er de afgelopen tijd is veranderd, sinds de HvA vanwege het coronavirus de deuren heeft gesloten. Abonneer je nu en je krijgt op woensdagen via Soundcloud, Spotify of iTunes de nieuwste aflevering binnen!

Docu: Our Planet

Nu blijkt dat het coronavirus toch meer zelfdiscipline van ons vraagt dan vantevoren was bedacht, geeft het je meer tijd om te reflecteren en na te denken over hoe we met onze dieren en onze aarde om zouden moeten gaan. In de Netflix-documentaire Our Planet volgen we de levens van wilde dieren in vijftig verschillende landen. Het verhaal wordt verteld door Sir David Attenborough, een bekende Britse bioloog en televisiemaker, die zich ‘Sir’ mag noemen door zijn verschillende bijdragen aan spraakmakende documentaires.

Televisie: Zelfredzaamheid

Wil je weten hoe het echt is om zelfredzaam te zijn? Kijk dan naar het tv-programma Floortje naar het einde van de wereld. In deze aflevering volgt zij het Argentijnse gezin Zapp, dat al veertien jaar rondreist in een auto uit 1921. In deze aflevering zien we hoe de moeder haar kinderen thuisonderwijs geeft en zich laat inspireren door de natuur om zich heen.

Tanzania gemist? Start met kijken op NPO Start

Floortje Dessing reist naar de uitgestrekte wildparken van Tanzania. Hier ontmoet ze de Argentijnse Herman en Candelaria Zapp die al bijna veertien jaar non-stop de wereld rondreizen.

Film: Pandemic

Misschien zit je er niet echt op te wachten, want alles lijkt alleen maar over corona te gaan. Maar als je dan toch Netflixt, dan steek je hoe dan ook wat op van deze documentaireserie. Pandemic (2020) gaat over het uitbreken van een pandemie. Doordat verschillende zorgmedewerkers vertellen over het ontstaan van pandemieën, vergaar je door het kijken van deze documentaire al snel meer kennis over het onderwerp.