Julia Juicht – smijt je wekker uit het raam en je pyjama er achteraan

19 maart 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
19 maart 2020

Vanuit Noord-Brabant gaat Julia Kroonen (19) dit jaar voor het eerst naar de HvA om te studeren. Grote stad, lange treinreis, wennen aan het studentenleven. Maar nu even niet, want #coronavirus. Deze week geeft ze advies aan alle studenten die nu thuis zitten.

Sinds de HvA is gesloten, lijkt er grote paniek uit te barsten onder studenten. Hoe ga je nu die zevenhonderd jaar aan vrije tijd besteden die je niet eens met je sociale contacten mag spenderen? Dat weet ik ook niet. Je zult een aantal voorzorgsmaatregelen moeten nemen om deze tijd te overleven en je tegelijkertijd zo goed mogelijk voorbereiden op de tijd na het coronavirus.

Het eerste wat je moet doen, is je wekker zo hard mogelijk het raam uit smijten. Wég met dat ding. In plaats van iedere dag om vijf uur de trein in om met smakkende yoghurtetende medereizigers naar Amsterdam te reizen, blijf je nu lekker tot vijf minuten voor aanvang van de online meeting in bed liggen. Pak je rust!

 

Eenmaal je wekker weggesmeten, mag je je pyjama er achteraan gooien. Je pyjama moet je namelijk zo snel mogelijk vervangen door een trainingspak of een trui. Het bovenste gedeelte van je lichaam moet er in ieder geval uitzien alsof je al driehonderd jaar wakker bent. Het is dus slim om in een trui in slaap te vallen, dan kun je zo de livestream in rollen zonder dat iemand door heeft dat je eigenlijk nog in je pyjama zit.

Roep een paar keer: ‘Horen jullie mij?’ ‘Mijn laptop doet zó raar’. Makkelijker te laat komen kan het haast niet worden

Heb je je verslapen? Geen probleem. Je kunt altijd nog inschakelen. En dat is, in tegenstelling tot het binnenstappen van een doodstil klaslokaal van 30 man, helemaal niet ongemakkelijk. Dat je je verslapen hebt, hoef je helemaal niet te vermelden. Zodra je eenmaal in die meeting zit, hoef je maar één ding te doen: verward kijken. Kijk zo verward mogelijk naar je eigen computer en roep een paar keer: ‘Horen jullie mij?’ ‘Mijn laptop doet zó raar’. Makkelijker te laat komen kan het haast niet worden.

 

Dan rest de vraag nog waar je het beste kunt gaan zitten tijdens zo’n meeting. Maak niet de fout om jezelf in een saaie witte omgeving te profileren. Profiteer van deze sessie door een soort studio in elkaar te flansen met to-do-lists, cijferlijsten, deadlines, alles omtrent de HvA moet je nu showen. Omdat je docent nu inzicht heeft in jouw privésituatie, is het belangrijk om te laten zien wat een gemotiveerde student jij bent. Als de HvA weer open is en jij komt een keer niet opdagen, zal de docent denken: ‘Die student is vast niet lui, want als ik die kamer zo zag, is ze vast bezig met werken aan school.’ Win-win.

 

Tijdens de meeting drink je zo veel mogelijk koffie en thee. Dat is namelijk gratis!Als je bij je ouders woont. Weet je nog dat je tijdens de normale lessen op de HvA na ruim twee uur reizen supergraag iets lekkers wilde drinken? Toen moest je het doen met een zielig flesje water, omdat anders heel je rekening leegloopt aan kopjes koffie die toch nergens naar smaken. Want in tegenstelling tot de docenten, is het koffieapparaat voor studenten dus NIET gratis. Maak de docenten maar lekker jaloers met jouw fancy koffiekopjes terwijl de docenten gewend zijn aan de kartonnen HvA-bekertjes die smelten als er vloeistof in zit.

 

Na de meeting ga je natuurlijk weer lekker in bed liggen met Netflix op de achtergrond. Want ontspannen is in deze dagen uiterst belangrijk.