HvA roept studenten in het buitenland op om voor vrijdag terug te keren

19 maart 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Internationale studenten op Schiphol (archiefbeeld)

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
19 maart 2020

Studeer je momenteel in het buitenland? Dan moet je van de HvA terugkeren naar huis. Kosten voor je vlucht vergoedt de hogeschool, maar dan moet je wel snel zijn.

De HvA roept alle studenten in het buitenland op om voor vrijdag 20 maart terug te keren naar Nederland, omdat het internationale luchtruim ‘wellicht maandenlang gesloten blijft’. Dat blijkt uit een e-mail die de hogeschool woensdagnacht verstuurde naar alle HvA-studenten die momenteel in het buitenland studeren of stage lopen. De e-mail is in het bezit van HvanA.

Wat is het reisadvies?

Het reisadvies voor verschillende landen in de wereld is de afgelopen dagen aangescherpt door het ministerie van Buitenlandse Zaken: op dit moment geldt voor de hele wereld minimaal code oranje. Dat betekent dat je volgens de overheid alleen noodzakelijke reizen moet maken. Voor sommige gebieden geldt code rood, wat betekent dat het gebied helemaal is afgesloten. Die kleurcode geldt bijvoorbeeld in delen van Italië.

 

Meer informatie en actuele reisadviezen vind je hier.

De HvA benadrukt dat wanneer je verblijft in een gebied waarvoor het reisadvies een rood of oranje signaal aangeeft, de zorgverzekering misschien niet al je kosten kan vergoeden. Ook de HvA zegt de kosten van studenten die vrijwillig in een van deze landen blijven niet te kunnen vergoeden, en helpt hen niet langer met hun eventuele terugkeer.

 

Vluchten na 20 maart

Voor studenten die een vlucht hebben geboekt die na 20 maart vertrekt, geldt het advies dat zij de geldigheid van hun vlucht in de gaten moeten houden en zich moeten registreren bij de ambassade. Op die manier kan het ministerie van Buitenlandse Zaken besluiten om grotere groepen Nederlanders op te halen met een speciale vlucht.

 

Studenten die niet in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit, of die van een ander Schengenland, mogen Nederland met hun studentenvisum alsnog in, schrijft de HvA. Er is alleen geen garantie dat de douane deze studenten ook daadwerkelijk het land binnenlaat. Studenten met een Schengen-nationaliteit mogen Nederland sowieso in.

 

De HvA spreekt alleen over een vergoeding van de gemaakte reiskosten. Over eventuele andere kosten voor verblijf en studie kan de HvA ‘op dit moment geen vragen beantwoorden’.