Effectief studeren terwijl je thuis zit? Dat doe je zo

17 maart 2020
Beeld:

Daniel Rommens

Geplaatst door
Linette van Vlodrop
Op
17 maart 2020

Door de noodzakelijke coronamaatregelen zijn veel HvA’ers de sjaak. Ook die chille studieruimtes op de hogeschool blijven voorlopig potdicht. Maar hoe blijf je dan toch bij met alle lesstof en uitgestelde tentamens? 

1.       Ruim je huis en kamer op

Rommel en chaos op je werkplek zorgen ervoor dat je het overzicht verliest. Een opgeruimd huis zorgt immers voor een opgeruimd hoofd. Het hoeft zeker niet Marie Kondo-style, maar door aan een netjes opgeruimd bureau te studeren, heb je minder afleiding. Daarnaast concentreer je je beter op bijvoorbeeld een online college.

2.       Green zone

Ze zijn superhip en vooral onmisbaar in jouw nieuwe werkruimte: planten. NASA ontdekte al in 1989 dat kamerplanten de lucht zuiveren van ongezonde stoffen. Daarnaast hebben ze ook een positief effect op je gevoel van welzijn in kantoren en brengen ze zuurstof in een ruimte. Bevorderend voor je concentratieniveau en daarmee een aanwinst voor je nieuwe thuiskantoor, dus.

3.       Routine = key

Probeer – ondanks dat je niet naar colleges hoeft – routine aan te houden. Juist in deze tijd is het superbelangrijk om in een vast ritme te werken. Zo voorkom je dat je achter gaat lopen. Sta op tijd op en volg je online colleges indien mogelijk. Dikke kans dat je lesstof ook beter blijft hangen voor je tentamen, omdat je alles al een keer gehoord hebt. En dat kan prima vanaf de bank, je luie stoel of zelfs vanuit bed.

Juist in deze tijd is het superbelangrijk om met routines te werken

4.       Las pauzes in

Neem zo nu en dan een pauze. Vanuit huis studeren voelt al gauw als een sleur, en je raakt snel verveeld. Doorbreek dat met de Pomodorotechniek, via TomatoTimer of Sereen bijvoorbeeld. Dit zijn apps die kleine pauzes voor je inlassen, zodat je productiever werkt en beter onthoudt. De Pomodorotechniek is bedacht door Francesco Cirillo, die een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat. Het idee is dat je om de 30 tot 45 minuten 5 tot 10 minuten pauze neemt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat deze techniek werkt om beter te studeren. Ook helpen deze apps je herinneren om te chillen. 

5.       Af en toe een frisse neus

Haal af en toe een frisse neus, daarmee geef je je hersenen een boost. Het zorgt ervoor dat je de lesstof beter opneemt en je geeft je brein letterlijk wat lucht. Ga bijvoorbeeld een blokje om of je zet je raam op een kier.

6.       Plan vooruit

Een goede planning doet wonderen. Om het overzicht te bewaren, is het zaak om een jaarplanning te maken voor al je vakken en opdrachten. Gebruik deze tijd om te plannen, bij te blijven en zelfs een beetje vooruit te werken. Zo kun je mooi inspelen op de situatie, nu je even geen verplichting hebt om op tijd (lees: ’s ochtends vroeg) in de collegezaal te zitten. Win-win dus. Hier vind je nog meer tips voor studieplanning. 

Hou contact via FaceTime en wissel aantekeningen uit

7.       Digitale sociale controle

Misschien mis je toch het samen studeren, sparren en pauzeren met je vrienden, zoals je dat gewend bent. Dat kan nog steeds, maar dan digitaal of via sociale media. Hou bijvoorbeeld contact via FaceTime en vertel elkaar hoe ver je bent gekomen, of wissel aantekeningen uit.

8.       Blijf bewegen!

Ook al zit je thuis, sta af en toe op om te bewegen. Op deze manier vermijd je dat je last krijgt van je nek of rug. Je kunt ook even gaan hardlopen of online een sportklasje volgen, zoals deze. Of lekker even je benen strekken.

9.       Beloon jezelf

Na al dat harde werk is er niks zo fijn als jezelf belonen. Ga bijvoorbeeld verder met een spannende Netflixserie of een goed boek, waarvoor je nooit de tijd hebt gehad om het uit te lezen. Of laat je inspireren door onze tips om de coronaverveling tegen te gaan. 

 

10.       Maar bovenal: hou je aan de regels

Het belangrijkste boven alles, is dat je je houdt aan de regels van het RIVM. Klinkt saai, maar is voor ieders gezondheid en welzijn de komende tijd het beste. Laat je hierbij inspireren door de grondigheid van deze hamster: