Hackatons en WhatsApp-spreekuren: zo wordt er nu lesgegeven op de HvA

23 maart 2020
Beeld:

fizkes (iStock)

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
23 maart 2020

Nu de HvA voorlopig dicht is, verplaatst het onderwijs zich van het klaslokaal naar de digitale wereld. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Van telefonisch radio maken tot online trainingen: zo vullen docenten hun werk nu in.

Toen het anderhalve week geleden steeds duidelijker leek te worden dat de HvA dicht zou gaan, begonnen docenten gelijk met het testen van apps om het onderwijs door te laten gaan, zegt Frank Kresin, directeur van de faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie. Brightspace voor de online hoorcolleges, Skype voor vergaderingen en WhatsApp om een-op-een te communiceren.

WhatsApp-spreekuur

Volgens Jan-Jaap Heine, docent bij de opleiding Creative Business gaat dat online communiceren ‘verbazingwekkend goed.’ Samen met een paar andere docenten maakt hij sinds vorige week deel uit van het TechnoTeam. Via WhatsApp organiseren ze spreekuren om docenten die moeite hebben met digitaal lesgeven advies te geven en hun vragen te beantwoorden.

 

Grote problemen bij het lesgeven zijn tot nu toe niet gemeld, maar technische mankementen komen wel voor. ‘Dat de bandbreedte van het internet niet genoeg is, bijvoorbeeld. Of dat Skype even vasthangt’, zegt Kresin.

Het grootste obstakel voor de online werkvormen is het feit dat speciale praktijkruimtes nu niet gebruikt kunnen worden. Zoals de naaizaal van Amfi-studenten, de radiostudio, of de oefenzalen voor bijvoorbeeld fysiotherapie in het Nicolaes Tulphuis.

Beeld: Privéarchief Mike van der Meulen | Mike van der Meulen in zijn thuisstudio

Thuis radio maken

Voor de studenten Communicatie en Creative Business is daarvoor een oplossing bedacht: zij maken thuis radio-opnamen met hun telefoon en leveren die digitaal in. Docent Mike van der Meulen zendt de bijdragen van de radiostudenten dagelijks uit op Salto FM.Normaal gesproken maken de studenten van de Minor Radio een dagelijkse radioshow in de studio in het Benno Premselahuis.

 

Het lectoraat Visual Methodologies organiseert vanaf maandag een hackaton voor studenten, docenten en onderzoekers. Deze bijeenkomst, die gaat over de Amerikaanse verkiezingen en over hoe het coronavirus in beeld wordt gebracht op sociale media, is verplaatst naar een online sessie. De hackaton duurt tot en met vrijdag.

 

Bij de faculteit Gezondheid en bij Bewegen, Sport & Voeding worden grootschalige online trainingen gegeven. Hier leren docenten bijvoorbeeld hoe ze gebruik kunnen maken van de app Brightspace en hoe ze digitaal met studenten kunnen communiceren. Vorige week maandag deden er zo’n 120 docenten mee aan de online cursus, vertelt informatiemanager Ellis Hensen.

Grootschalig online onderwijs

Frank Kresin denkt dat de coronacrisis de zoektocht naar digitale oplossingen enorm heeft versneld. ‘Normaal gesproken zouden we een halfjaar nodig hebben om dit digitaal op te zetten, maar we hebben het nu in een weekend gedaan. Dat we zo snel op zulke schaal online onderwijs zouden kunnen regelen, had ik niet verwacht.’

 

Ook Jan-Jaap Heine denkt dat de HvA een voordeel kan halen uit deze weken in thuisisolatie. ‘We worden nu gedwongen om ons sneller in digitaal onderwijs te verdiepen en dat brengt het wel in een stroomversnelling. Dus ik verwacht dat we zeker digitale oplossingen van nu zullen blijven gebruiken.’