Corona-update: HvA zet streep door bsa, studenten kunnen meer bijlenen

17 maart 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Studenten in het Wibauthuis, waar studenten nog wel terechtkunnen

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
17 maart 2020

HvA’ers die zich drukmaakten om het halen van het bsa, kunnen opgelucht adem halen. Zij krijgen een jaar uitstel. Ook kunnen studenten die inkomsten mislopen door de coronacrisis extra geld lenen bij DUO.

Deze liveblog is gesloten. Voor actueel nieuws en maatregelen op de HvA kun je terecht op deze pagina.

 

Alle eerstejaars studenten op de HvA kunnen volgend jaar door met hun studie. Dat heeft de HvA besloten naar aanleiding van het overleg tussen de Vereniging Hogescholen en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Studenten krijgen op deze manier de mogelijkheid om hun bsa-norm in het volgende studiejaar te halen. Ook wordt de aanmelddeadline voor studies opgeschoven van 1 mei naar 1 juni. Studenten die al in het tweede jaar zitten en een opgeschort bsa hebben, moeten dit jaar wel aan hun verplichte aantal punten voldoen. Meer informatie over het besluit vind je op deze pagina.

 

Studenten die in financiële problemen komen door de coronacrisis, bijvoorbeeld doordat hun bijbaantje stopt maar zij nog wel huur moeten betalen, kunnen hun lening verhogen. Dat heeft DUO bekendgemaakt. Studenten kunnen dit zelf aanpassen in MijnDUO. Oud-studenten die in deze periode moeite hebben met het terugbetalen van hun lening, kunnen hun studieschuldaflossing tijdelijk opschorten.

 

HvA sluit zijn deuren

Het kabinet kondigde afgelopen zondag aan dat hbo’s en universiteiten tot 6 april geen onderwijs op locatie mogen geven. Daarom acht de HvA het niet nodig om alle gebouwen open te laten. Op drie locaties, de Leeuwenburg, het Wibauthuis en het Nicolaes Tulphuis wordt nog wel gewerkt om ‘cruciale functies te kunnen waarborgen’.

 

De overige gebouwen sluiten met ingang van dinsdag 17 maart om 18.00 uur. Ook de bibliotheek van de HvA sluit de locaties, maar is wel online bereikbaar. In de gebouwen die openblijven zijn de openbare studieplekken wel beschikbaar.

Tentamenweek
Voor een aantal opleidingen zou op 30 maart een tentamenweek starten. De HvA inventariseert of het mogelijk is om tentamens digitaal af te nemen. 

 

HvA’ers in het buitenland

De HvA adviseert medewerkers en studenten die in het buitenland zijn dringend om zo snel mogelijk terug te keren. Nieuwe reizen vanuit de HvA zijn bovendien niet toegestaan.  Dit doet de HvA, omdat ‘de toenemende onzekerheid over de situatie in het buitenland en het feit dat landen in hoog tempo hun grenzen aan het sluiten zijn’. Lees hier meer over de mail die studenten in het buitenland woensdagnacht kregen over hun terugkeer.

 

Verwarring vorige week

Vorige week was er verwarring over of de HvA het onderwijs zou staken of niet. De hogeschool liet het onderwijs, in tegenstelling tot veel andere universiteiten en hogescholen, op vrijdag 13 maart nog doorgaan. Dat leidde bij studenten tot veel onbegrip, zoals onder andere blijkt uit de reacties op het onderstaande bericht van de HvA.

Donderdagavond stuurde bestuursvoorzitter Huib de Jong een e-mail aan alle HvA’ers, waarin hij meldde dat alleen activiteiten met meer dan 100 deelnemers op vrijdag 13 maart zouden worden afgelast. Daarmee ging de hogeschool tegen een besluit van de Vereniging Hogescholen in dat eerder die avond, volgens De Jong ‘tot ieders verassing’, was genomen.

‘We zagen geen kans om alle studenten en medewerkers op die korte termijn nog op de hoogte te brengen’

De koepelorganisatie publiceerde donderdagavond een bericht, waarin werd gemeld dat al het fysieke onderwijs op hogescholen per direct zou worden stopgezet tot en met 31 maart. De HvA vond het echter ‘niet verantwoord om het onderwijs zomaar plat te leggen’. Daarom nam het crisisteam van de hogeschool een dag de tijd om te bekijken hoe het de situatie vanaf volgende week zou aanpakken.

 

‘We zagen geen kans om alle 45.000 studenten en 5.000 medewerkers op die korte termijn nog op de hoogte te brengen’, liet een woordvoerder weten aan Het Parool. ‘Voor studenten staat vaak veel op het spel: een gesprek over bindend studieadvies, of praktijklessen waarbij je studiepunten kunt halen, het heeft allemaal gevolgen voor de toekomst van de student.’

 

Rustige campus

Vrijdagochtend was de Amstelcampus veel rustiger dan normaal. ‘Het is gewoon leeg’, meldde een medewerker van de facilitaire dienst op de campus. HvA’ers leken gehoor te geven aan de oproep om zo veel mogelijk thuis te werken. Om dat thuiswerken te faciliteren heeft de HvA de capaciteit van de netwerken uitgebreid.

Beeld: Daniël Rommens | Op vrijdagochtend om 9.00 uur was de Amstelcampus op een enkeling na leeg
Hoe kun je verspreiding zo veel mogelijk voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Donderdag riep de regering universiteiten en hogescholen op om alleen nog onderwijs op afstand te geven. In het algemeen moeten evenementen en bijeenkomsten met meer dan 100 man hoe dan ook worden afgelast. Dat zei premier Mark Rutte eerder donderdagmiddag in een persconferentie over aanvullende maatregelen tegen het coronavirus.

 

Korte updates

Kennisparade gaat niet door

De KennisparadeVoorheen de Onderwijsconferentie die op 21 april zou plaatsvinden wordt uitgesteld tot 2021. De HvA meldt dat in een e-mail aan alle medewerkers. ‘Het is op dit moment nog niet te overzien wat de situatie na 6 april zal zijn. Mocht het onderwijs op locatie vanaf dat moment weer mogelijk zijn, dan is het alle hens aan dek voor de collega’s bij de opleidingen om inhaalonderwijs of inhaaltoetsen te organiseren. Er is dan dus geen tijd om de voorbereiding van de Kennisparade weer op te pakken. Na de zomer heeft de opstart van het studiejaar prioriteit. Dus dan is er ook geen mogelijkheid.’

 

De kennisparade zou normaal gesproken het moment zijn waarop de HvA een docent van het jaar verkiest. Dat wordt uitgesteld tot de opening van het nieuwe collegejaar 2020-2021, evenals de prijsuitreiking voor onderzoek van het jaar.

 

Debatcentrum Floor schrapt alle activiteiten

De activiteiten van debatcentrum Floor zijn tot 6 april uitgesteld.

 

Nepmails

Op MijnHvA waarschuwt de hogeschool voor phisingmails. Deze e-mails lijken afkomstig van het RIVM, maar sturen mensen die op het bericht klikken door naar een  nagemaakte site. De HvA vraagt studenten en medewerkers om extra alert te zijn.

 

Faculteit Gezondheid past regels rond stages aan

De opleiding Hbo-verpleegkunde stopt de stages van eerstejaars studenten die in het Amsterdam UMC stage lopen. Zij krijgen een vervangende opdracht. Derde-en vierdejaars studenten blijven in principe stage lopen, maar opdrachten worden voorlopig opgeschort. Daarnaast mogen de studenten niet naar de opleiding komen. Dat blijkt uit een mail die in handen is van HvanA.

 

Overige stages

HvA’ers die op dit moment stage lopen krijgen het advies om zelf contact op te nemen met hun stagebedrijf en met hen te overleggen over de situatie.

 

Fest en Crea zijn dicht

Het kabinet heeft op zondag besloten dat alle horeca sluit. Daarmee zijn café Fest op de Amstelcampus en cultureel centrum Crea tot nader order gesloten.

 

USC sluit deuren

Het Universitair Sportcentrum (USC) sluit haar deuren tot het eind van de maand. Dat doet het USC ‘in navolging van de Universiteit van Amsterdam’, die donderdagavond bekendmaakte al het onderwijs en alle evenementen stop te zetten.

 

HvanA werkt vanuit huis

Redacteuren van HvanA zijn gevraagd om vanaf maandag 16 maart thuis te werken. We publiceren minder berichten dan normaal en houden de ontwikkelingen rond het Coronavirus op de HvA scherp in de gaten.