Voel jij je soms angstig of somber? De HvA biedt nu online (eerste) hulp

4 maart 2020
Beeld:

Unsplash

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
4 maart 2020

Bij de HvA-decanen is het duidelijk: de huidige student heeft veel ballen hoog te houden en kampt vaker met stressklachten. De HvA biedt nu (online) zelfhulpmodules om erger te voorkomen.

Nog even snel een weekenddag werken, daarna meteen de boeken weer in voor dat tentamen volgende week. Een killerbody kweken én je LinkedIn up to date houden om straks meteen een baan te vinden.

 

Krijg jij al stress als je dit leest? Voor veel studenten is dit een heel gewone greep uit alle bezigheden en verplichtingen. Een korte periode met veel stress heeft iedereen weleens, maar wat als je langdurig aan stress blootstaat, en deze omslaat in psychische klachten? Dat gebeurt bij steeds meer studenten, blijkt uit een enqûete van studentenvakbond LSVb: meer dan de helft van de studenten kampt met burn-outachtige klachten zoals emotionele uitputting.

Beeld: Printscreen Mirro zelfhulpmodule | Je kunt kiezen uit vier modules, van angst tot een negatief zelfbeeld

Therapie light

Dat herkennen studentendecanen van de HvA, die veel bezorgde studenten op bezoek krijgen met slaapproblemen of een permanente knoop in hun maag. Om anoniem en laagdrempelig hulp te bieden aan studenten met beginnende klachten, hebben de studentendecanen een online module in het leven geroepen. Via deze module kun je testen hoe het staat met je mentale gezondheid én meteen daarna een soort online therapie light volgen.

Beeld: Printscreen Mirro zelfhulpmodule | Een overzicht van een testuitslag bij de module ‘Angst en Paniek’

‘We hebben niet de illusie dat deze online hulp mensen geneest, maar we willen studenten met stressklachten helpen te begrijpen waar die stress vandaan komt, en wat het veroorzaakt’, vertelt studentendecaan Dinant Leegstra. ‘In deze tijd waar iedereen eerst zijn symptomen googelt, kan zo’n online module studenten er bewust van maken wat in hun leven stress triggert.’

 

Er zijn in totaal vier modules, die de meest voorkomende klachten behandelen. Angst en paniek, piekeren, somberheid en zelfbeeld. Iedere module begint met een test, die je vertelt of je groen (in balans), oranje (aandachtspunt) of rood (belangrijk aandachtspunt) scoort. Vervolgens krijg je een uitleg en ga je aan de slag met oefeningen. Bijvoorbeeld het in kaart brengen van negatieve gedachten die je in de afgelopen week had. Of noteren wat je allemaal doet om angst te vermijden. Bijvoorbeeld niet met het OV reizen of in de bios altijd bij de uitgang willen zitten.

 

Verschuilen

‘Een belangrijk onderdeel van de hulp bestaat ook uit het laten zien van ervaringsverhalen van anderen’, vertelt Leegstra.  We hopen dat studenten door deze verhalen denken: ‘‘Hé, kennelijk kan ik als student me ook zo rot voelen. Dat hebben anderen ook en ik kan er iets aan doen.’’’

Beeld: Printscreen module Mirro | Een voorbeeld van een oefening om negatieve gedachten op te schrijven bij de module Zelfbeeld

Is zo’n online module niet ook riskant, omdat de gevallen met ernstige problemen zich dan makkelijker achter een scherm verschuilen? Leegstra denkt van niet. ‘Als je je depressief voelt, trek je je terug. Dat is een symptoom van je niet goed voelen. Als iemand zich slecht voelt, kunnen wij wel iedere dag spreekuur houden, wat we ook blijven doen, maar dan is het gewoon te veel om te komen. Een online module kan juist drempelverlagend werken om uiteindelijk professionele hulp te zoeken.’

 

Heb je echt het idee dat je professionele hulp nodig hebt, dan raadt Leegstra je aan om naar de huisarts te gaan en met de studentendecaan te praten over de gevolgen voor je studie. Wil je gebruik maken van de online hulp? Hier vind je meer informatie.