Update: nu ook patiënt Coronavirus in Diemen, HvA ‘volgt aanwijzingen GGD’

27 februari 2020
Beeld:

HvanA, kaart: Pharexia (cc, via Wikimedia Commons) | De werelwijde verspreiding van het coronavirus

Geplaatst door
Andrea Huntjens Daniël Rommens
Op
27 februari 2020

De HvA adviseert studenten en medewerkers om oplettend te zijn in het buitenland vanwege de verspreiding van het coronavirus. ‘Gebieden waar nu nog geen besmettingen geconstateerd zijn, kunnen later alsnog risicogebieden worden.’

Dit bericht is aangepast op 28 februari om 13,48u. Zie de update onderaan het bericht.

 

De HvA houdt de situatie rond het coronavirus nauwlettend in de gaten, zo is te lezen in een bericht op MijnHvA. De hogeschool let daarbij op het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen voorkomen. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

De HvA adviseert studenten en medewerkers om oplettend te zijn met het plannen van werk- of studiereizen. Gebieden die nu nog niet besmet zijn, kunnen dat namelijk in de nabije toekomst wel worden. Het is voor HvA’ers niet toegestaan om voor werk of studie af te reizen naar gebieden met code rood of oranje, waarvoor een negatief reisadvies geldt.

 

Reiskosten vergoed

Studenten of medewerkers die nu in besmet gebied zijn, kunnen in overleg met de opleiding naar huis. De HvA vergoedt dan de kosten voor de reis en biedt begeleiding. Dat kan in sommige gevallen ook als onderwijsactiviteiten worden stilgelegd in gebieden waar (nog) geen gevallen van coronavirus geconstateerd zijn.

 

Aan HvA’ers die nu in het buitenland zijn, wordt geadviseerd om de actuele ontwikkelingen goed in de gaten te houden. Dat kan onder meer via de website van het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu.

 

UPDATE: Ook in Nederland zijn inmiddels de eerste besmettingsgevallen gemeld. Het gaat om twee afzonderlijke gevallen: een man uit Noord-Brabant en een vrouw uit Amsterdam, die allebei in Lombardije in Italië zijn geweest. De Amsterdamse GGD voert onderzoek uit om na te gaan met wie de vrouw in contact is geweest. De vrouw, die volgens een de laatste berichten werkt in het Amsterdam UMC (locatie AMC), zit op dit moment thuis in Diemen. Haar besmetting bleek vannacht uit een test van datzelfde ziekenhuis.

 

De HvA zal eventuele aanwijzingen van de GGD en het RIVM volgen als blijkt dat ‘iemand in de naaste kringen besmet is’. De hogeschool heeft een crisisteam dat de situatie scherp in de gaten houdt. Heb je vragen over het Coronavirus in relatie tot je werk of studie, dan raadt de hogeschool aan om dat op opleidingsniveau te bespreken. ‘De opleidingen maken gebruik van de expertise van de leden van het crisisteam’, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

 

Vanaf nu is het mogelijk om vragen over corona te stellen op het speciale telefoonnummer 0800-1351.