Van vegaburger tot broodje ham: dit zijn de beste kantines voor vlees en vega

26 februari 2020
Beeld:

Andrea Huntjens

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
26 februari 2020

Waar kun je op de Amstelcampus het beste terecht als vegetariër of veganist? En waar vind je juist het beste broodje vlees? Wij gingen rond lunchtijd naar de kantines en checkten voor jou het aanbod.

Wibauthuis

Vlees: 30%

Vega: 60%

Vegan: 10%

 

De kantine van het Wibauthuis is voor vegetariërs bijna een walhalla te noemen, want maar liefst 60 procent van de broodjes bevat geen vlees. En ook de keuze is reuze: van broodjes omelet tot oude kaas met truffel. Als veganist kun je het broodje hummus met groenten proberen, maar er is ook een Marokkaanse salade of een veganistische visburger. En ook ongezond maar vleesloos snacken is in deze kantine geen probleem. Zo is er een kroket gemaakt van oesterzwammen. Maar ook aan de vleeseters is gedacht: naast de vegan vis liggen ook de ouderwetse broodjes worst. 

Beeld: Andrea Huntjens | Bij het Wibauthuis is de keuze enorm: van gyros tot omelet, en van hummus tot grillworst.
Beeld: Andrea Huntjens | Naast de veganistische visburgers liggen er ook broodjes worst in de kantine van het Wibauthuis.

Leeuwenburg

Vlees: 60%

Vega: 25%

Vegan: 15%

 

De kantine van de Leeuwenburg is niet de meest inspirerende plek om je lunchtijd door te brengen, maar er zijn genoeg opties voor vegetariërs en veganisten. Je moet wel van een blaadje sla houden, want het zijn vooral de salades — alleen maar vega(n) — die het vleesloze aanbod opkrikken. Wil je liever een simpel broodje, dan is het speuren naar beleg dat niet zijn oorsprong vindt in een slachthuis. Er is slechts één broodje zonder dierlijke producten. Wat dan wel? Gegrilde groenten. Vleeseters vinden in de broodjeshoek wel hun heil: er is kipgrillworst, kipfilet, filet americain, rosbief en parmaham. En ook de vegan visburger van het Wibauthuis is hier te vinden.

Beeld: Daniël Rommens | Als veganist zul je het bij de Leeuwenburg moeten doen met een salade.

Kohnstammhuis

Vlees: 50%

Vega: 30%

Vegan: 20%

 

Het Kohnstammhuis heeft natuurlijk geen uitgebreide kantine, maar wel een koffiehoek. Daar zijn naast de standaard hamkaastosti’s ook spannendere varianten te vinden. Een vegavariant met geitenkaas en portobello bijvoorbeeld, of een veganistische tosti met dahl en kokosroom. Is dat je iets te avontuurlijk? Er zijn ook gewoon croissants en koffiebroodjes.

 

Beeld: Andrea Huntjens | Het is misschien minder spannend dan een kokosroomtosti, maar bij het Kohnstammhuis kun je ook een croissant krijgen.

Theo Thijssenhuis

Vlees: 60%

Vega: 20%

Vegan: 20%

 

Iets verderop kun je ook als veganist terecht voor een Franse snack. De croissantjes zijn er namelijk helemaal ei- en zuivelvrij. Vegan broodjes zijn er dan weer niet: van de vijf verschillende soorten is er maar eentje vegetarisch en die is belegd met oude kaas. Maar vegan snacken kun je in deze kantine volop: wat dacht je bijvoorbeeld van een vegetarische kipkorn? Ook bevatten de twee soepen geen vlees en kun je geheel in Grieksen sferen kauwen op een broodje vegetarische gyros. Speciaal voor de vleeseters: er is een halal rundvleesburger.

Beeld: Andrea Huntjens | Een heel assortiment aan croissants in het Theo Thijssenhuis: met rechts onder de stolp de veganistische variant.

Benno Premselahuis

Vlees: 80%

Vega: 20% 

Vegan: 0%

 

In het Benno Premselahuis vind je geen uitgebreid assortiment aan etenswaar, want er zijn alleen tosti’s te krijgen. Vegaopties zijn er gelukkig wel. Zoals de tosti driedubbel kaas, of brie-noten-honing. Een veganistische tosti staat niet op de kaart, en dus zul je voor plantaardige opties de overtocht naar het Wibauthuis moeten maken. Voor iemand met een minder creatieve, maar wel vegetarische eetlust is er ook een pistoletje met kaas te koop.

Beeld: Andrea Huntjens | Een pistoletje met kaas is een van de weinige dingen die je in het Benno Premselahuis kunt krijgen.

Muller-Lulofshuis

Vlees: 50%

Vega: 35%

Vegan: 15%

 

Ook het Muller-Lulofshuis heeft geen uitgebreide kantine, maar is wel het enige HvA-gebouw met een heus sportcafé. Naast de gebruikelijke bitterbal of het broodje filet americain — blijkbaar een HvA-klassieker, want overal op de campus te verkrijgen —, staan er op het dagmenu van het Amstelcampuscafé ook vaak vegetarische opties. Zoals vandaag een zoete aardappelsoep of een broodje kaas en appelstroop.

Beeld: Andrea Huntjens | Het broodje filet americain blijkt een HvA-klassieker, want deze is in vrijwel elke kantine te krijgen.