Van liftschacht tot collegezaal: het Conradhuis krijgt grond onder de voeten

21 februari 2020
Beeld:

Suzan Stekelenburg | De huidige bouwplaats gezien vanuit het Kohnstammhuis

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
21 februari 2020

Ondanks tegenslag en uitstel van de oplevering gaat de bouw van het Conradhuis gestaag door. Door de wirwar aan bouwmaterialen zien we al een glimp van de liftschachten, de fietsenkelder én een giga-collegezaal.

Ook wel eens lekker voor de bouwvakkers: niet meer met kilo’s zand in je schoenen thuiskomen. Want wie de bouwplaats in de gaten heeft gehouden zal meteen de grootste verandering van de afgelopen maanden hebben gezien: de betonvloer. Waar eerst het grootste deel van de bouwput bestond uit zand, ligt nu over bijna heel het oppervlak de vloer van de kelder.

 

Met de splinternieuwe vloer kan de bouw van het geraamte van het Conradhuis beginnen. Maar waar laat je al die bouwmaterialen op zo’n kleine bouwplaats? ‘Dat was nog even wat gesteggel met de gemeente’, vertelt Anne van den Eijnden, omgevingsmanager van de Amstelcampus.

Beeld: Bert Wisse/Het Klikt Fotografie | Bouwvakkers zijn bezig met het storten van de betonvloer.

De HvA wilde namelijk wat ruimte van de rijbaan op de Mauritskade bij het bouwterrein trekken. Hard nodig, nu er grote stukken van de wanden door de lucht zweven met een gewicht van duizenden kilo’s. ‘Er moest genoeg ruimte zijn om veilig zware spullen te kunnen takelen. En met de weg meteen naast de bouwplaats was die er niet.’

 

Klein probleem: de Mauritskade is door de gemeente aangemerkt als ‘verkeerscorridor’. Op die wegen heeft het doorstromen van het verkeer prioriteit boven alles. De gemeente was daarom bang dat er door minder ruimte files zouden ontstaan. ‘Gelukkig hebben we met onze bouwcamera’s aan kunnen tonen dat er geen extra files waren, waardoor de gemeente akoord ging’, zegt Van den Eijnden.

 

Weten hoe het er binnen uit komt te zien? Bekijk onderstaande animatie. (Tekst loopt door onder de video.)

Collegezaal

De sloophamers mogen definitief de kast in. Maar hoewel de bouwvakkers nog niet eens écht de hoogte in zijn gegaan, wordt er nu al tot in detail over de verdiepingen nagedacht. Want welke opleiding komt waar? Welke kleuren moeten het interieur krijgen, waar moeten gordijnen komen en waar de opklapbare wanden?

De ondergrondse fietsenstalling en de ruimte voor Clean Mobility is al zichtbaar

Een paar dingen staan vast. Zoals de plek van de negen liften die straks tussen de dertien verdiepingen heen en weer zoeven. En ook de locatie van de grote collegezaal, die plaats biedt aan 160 studenten, is bekend. Fysiek al zichtbaar: de ondergrondse fietsenstalling én de plek waar het Clean Mobility-team straks sleutelt aan de nieuwste en schoonste voertuigen.

Beeld: Suzan Stekelenburg | De ruimte onder de begane grond is gereserveerd voor fietsen en de studenten van Clean Mobility.

Klimaatproof

Met al die HvA-onderzoekers die zich op duurzaamheid richten in het Conradhuis, kan het gebouw zelf natuurlijk niet achterblijven. Daarom onderzoekt de HvA samen met de gemeente of het plein voor het Conradhuis, aan de kant van de Wibautstraat, gemaakt kan worden van waterdoorlatende klinkers. Tijdens hevige regenbuien kan het water makkelijk afgevoerd worden, en tijdens periode van droogte kan opgeslagen water onder de klinkers zorgen voor verkoeling.

Beeld: Bert Wisse/Het Klikt Fotografie | Een bouwvakker is bezig met de stellages in het hoogbouwgedeelte

Ook zo’n dertig meter hoger kunnen de onderzoekers hun hart ophalen. Het dak van de laagbouw van het Conradhuis zal deels bedekt worden met zonnepanelen. Op de rest van het dak komen planten die stikstof opnemen, en een nestplaats voor vogels en vleermuizen.

 

En als iedereen (nog) thuis is...

Klimt de kraanmachinist de lucht in, om achter het stuur de meest adembenemende plaatjes van Amsterdam te schieten.

Beeld: Combinatie Conradhuis
Beeld: Combinatie Conradhuis
Beeld: Combinatie Conradhuis

Als alles goed blijft gaan, kun jij als student op 7 februari 2022 je eerste les volgen in het nieuwe Conradhuis.

 

Wil jij weten waar jouw opleiding straks huist? Neem een kijkje op de online plattegronden of bij de speciale Conradhuistentoonstelling in de Leeuwenburg.