HvanA tipt: de beste (en minder goede) studieplekken van de HvA

29 september 2022
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
29 september 2022

Zodra de tentamens eraan komen, zoek jij waarschijnlijk naar de beste plek op de campus om jezelf op te sluiten en nog even snel in je aantekeningen te duiken. Maar waar op de HvA studeer je nou het chillst? Wij zetten de stilteplekken, studiehoeken en biebs op een rij. 

Een goede studieplek bestaat uit meer dan alleen een bureau, een stopcontact en een comfortabele bureaustoel. Daarom beoordelen we per campus een studieplek op vijf belangrijke punten. Is het er stil? Zijn er genoeg stopcontacten, zit je lekker en heb je een inspirerend uitzicht? Natuurlijk checken we ook even hoe ver je moet lopen voor een kop koffie, en of die een beetje te drinken is.

1. Leestafels Wibauthuis 

Stilte: **

Uitzicht: **

Genoeg stopcontacten: *

Lekker zitten: ***

Koffie te drinken/bereikbaar: ****

Beeld: Iris Schellingerhout | De leestafels op de eerste verdieping in het Wibauthuis

Op de eerste verdieping van het Wibauthuis vind je deze lange tafels met tijdschriften en de kranten van vandaag. De stoelen zijn kuipstoeltjes waarin je achterover kan leunen met een krant of (studie)boek. Ruimte heb je meer dan genoeg en je kunt hier rustig werken. Aan elke tafel staan twee stoelen waar er minimaal drie passen.
 
Minder leuk aan deze ruimte is de vloer. Als studenten langs de tafels lopen, klinkt het alsof ze op een oude houten vloer aan het stampen zijn. Ook lijken de studieplekken meer bedoeld om te studeren uit een boek, er zijn namelijk geen stopcontacten. Voor een goed bakje koffie hoef je gelukkig niet ver; de roltrap om de hoek brengt je erheen.

2. Stilteruimte Kohnstammhuis

Stilte: *****
Uitzicht: ***
Genoeg stopcontacten: ****
Lekker zitten: ****
Koffie te drinken/bereikbaar: **

Beeld: Suzan Stekelenburg | De stilteruimte in het Kohnstammhuis

‘Stilte!’ luidt het A4'tje op de deuren van de stilteruimte in het Kohnstammhuis, recht tegenover de bibliotheek op de tweede verdieping. Deze ruimte heeft meerdere verdiepingen. Last van de buren heb je niet snel: schotten op de tafels zorgen voor een afgeschermde werkplek.

 

Er zijn stopcontacten in overvloed en de stoelen hebben een goede rugleuning. Maar jammer genoeg is het op deze studieplek niet zo stil. Hier heb je alleen geen last van kwebbelende medestudenten, maar wel van de tikkende en bonkende geluiden bij het Conradhuis.

 

3. Stiltewerkplekken Jakoba Mulderhuis

Stilte: ****
Uitzicht: *****
Genoeg stopcontacten: ****
Lekker zitten: ***
Koffie te drinken/bereikbaar: *

Beeld: HvanA | Stukje uitzicht vanuit de stilteruimte in het Jakoba Mulderhuis

Op zoek naar de stilste plek in het Jakoba Mulderhuis? In het gebouw van de Techniekfaculteit kun je voor een goede concentratiesessie het best terecht op de zevende verdieping.

 

Met de lift kan het wel even duren voordat je deze ‘stiltewerkplekken’ hebt bereikt, maar dan heb je wel een fijne studieplek. Groot is de ruimte niet, maar wel lekker stil, bovendien met prima bureaustoelen. Er is plek voor ruim twintig personen en meer dan genoeg stopcontacten: elk bureau heeft er drie. 

 

Top aan deze spot is dat het uitzicht schitterend is. Je blokt met uitzicht op de Westerkerk en torent uit boven Carré. Minpuntje wel: de koffie, want die is hier in geen velden of wegen te bekennen. Voor een lekker bakkie moet je weer terug naar de koffiebar op de begane grond. Op de meeste andere verdiepingen loop je ergens wel tegen een automaat aan. 

 

4. Bibliotheek Nicolaes Tulphuis

Stilte: ****
Uitzicht: ****
Genoeg stopcontacten: ***
Lekker zitten: ***
Koffie te drinken/bereikbaar: **

Beeld: Suzan Stekelenburg | De stilteruimte in de bibliotheek van het Nicolaes Tulphuis

De favoriete studieplek in het Nicolaes Tulphuis, ook wel bekend als de Gezondheidscampus, is snel gevonden. De meeste studenten zijn te vinden in de bibliotheek. Daarin is nog een extra stilteruimte (lees: hok) gebouwd, voor als je helemaal niet gestoord wil worden. Een internationale student die hier zit, vindt deze plek fijn omdat je tenminste geen last hebt van harde geluiden vanuit de stad. Koffie haal je uit het apparaat op dezelfde verdieping, maar erg lekker is-ie niet.

Beeld: Suzan Stekelenburg | Studenten aan het werk in de bibliotheek van het Nicolaes Tulphuis

5. Balkon Dr. Meurerhuis

Stilte: **
Uitzicht: ***
Genoeg stopcontacten: **
Lekker zitten: ***
Koffie te drinken/bereikbaar: ****

Beeld: Daniël Rommens | De studieplekken bij het Dr. Meurerhuis

Je kunt in het Dr. Meurerhuis - het thuis van de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding - op verschillende plekken studeren. Maar loop je naar de bibliotheek, dan struikel je over een groot bord met daarop ‘<— STUDIEPLEKKEN’. Daar kijken we dan maar even. De pijl wijst ons naar een balkon boven de kantine, waar grote schotten verschillende soorten studieplekken van elkaar scheiden.

 

Volgens een aanwezige student is het een fijne plek, omdat je geen last hebt van mensen die naast je zitten te studeren, maar het kantinegeluid kan wel storend zijn als het daar druk is. Dat je boven de kantine studeert kan je sowieso niet ontgaan, want de geur van saucijzenbroodjes vult je neusgaten al wanneer je de deur naar het balkon opent. Voordeel: de koffie is wel lekker dicht in de buurt.

 

6. Bibliotheek Corry Tendeloohuis 

Stilte ***
Uitzicht *
Genoeg stopcontacten ****
Lekker zitten ****
Koffie te drinken/bereikbaar **

 

Beeld: Iris Schellingerhout | Studiehokjes in het Corry Tendeloohuis

Voor een relaxte studeerplek waar je niet gestoord wordt ben je in de bibliotheek van het Corry Tendeloohuis op de juiste plek. Je hoeft niet ver te zoeken, want je vindt de bieb op de begane grond.

 

Je kunt hier werken in eenpersoonshokjes die van alle gemakken zijn voorzien. De muren zijn bedekt met wandbekleding en de bibliotheek zelf beschikt ook over vloerbedekking. Dit dempt veel geluid zodat je rustig aan het werk kunt. De hokjes hebben een warme, zachte verlichting die voor het oog prettig is.

 

Uitzicht heb je hier niet, maar dat is misschien ook beter. Dan raak je niet afgeleid en wordt je tijd goed besteed. Als je koffie nodig hebt om je te concentreren, dan wordt het wel lastig. Naar de koffieautomaten moet je zoeken. De dichtstbijzijnde staat in een smal gangetje naast een bijna leeg frisdrankautomaat.

 

Toch op zoek naar een ander plekje? 
Via de interactieve kaart Mapiq zie je precies waar alle studieplekken per gebouw te vinden zijn en hoe druk het er op dat moment is.