De studieplek-check: hier wil je wel (of niet) studeren op de HvA

20 januari 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Suzan Stekelenburg Daniël Rommens
Op
20 januari 2020

Het is weer tijd voor tentamens en dus zoek jij waarschijnlijk naar de beste plekjes om jezelf op te sluiten en nog even snel in je aantekeningen te duiken. Maar waar ga je dat doen? En is daar dan wel plek? En ook niet onbelangrijk: hoe smaakt de koffie? 

Een goede studieplek bestaat uit meer dan alleen een bureau, een stopcontact en een comfortabele bureaustoel. Daarom beoordelen we elke plek op vijf belangrijke punten. Is het er stil? Zijn er genoeg stopcontacten, zit je lekker en heb je een inspirerend uitzicht? En we checken hoe ver je moet lopen voor een kop koffie, en of die een beetje te drinken is.

Balkon Wibauthuis 

Stilte: **

Uitzicht: **

Genoeg stopcontacten: *

Lekker zitten: *

Koffie te drinken/bereikbaar: ****

Beeld: Suzan Stekelenburg | De studieplekken op de eerste verdieping in het Wibauthuis

Wellicht heb je ze al eens gezien, deze zitplekken op het balkon op de eerste verdieping van het Wibauthuis. Een geschikte plek om te studeren, mits je geen last hebt van claustrofobie. De hoge zijleuningen zonderen je namelijk helemaal af van je omgeving.

 

Het is lastig om jezelf soepel te installeren op deze plek, omdat het zitje zo smal is en de tafel er erg dicht tegenaan staat. Het is in een open ruimte, dus je hoort veel omgevingsgeluid en de stopcontacten zijn moeilijk te vinden. Gelukkig is de koffiecorner slechts een roltrap naar beneden.

 

2. Stilteruimte Kohnstammhuis

Stilte: *****
Uitzicht: ***
Genoeg stopcontacten: ****
Lekker zitten: ****
Koffie te drinken/bereikbaar: **

Beeld: Suzan Stekelenburg | De stilteruimte in het Kohnstammhuis

‘Stilte!’ luidt het A4'tje op de deuren van de stilteruimte in het Kohnstammhuis, recht tegenover de bibliotheek op de tweede verdieping. Deze ruimte heeft meerdere verdiepingen. Last van de buren heb je niet snel: schotten op de tafels zorgen voor een afgeschermde werkplek.

 

Er zijn stopcontacten in overvloed en de stoelen hebben een goede rugleuning. Maar jammer genoeg is het op deze studieplek niet zo stil. Hier heb je alleen geen last van kwebbelende medestudenten, maar wel van de tikkende en bonkende geluiden bij het Conradhuis.

 

3. Bibliotheek Leeuwenburg

Stilte: **
Uitzicht: **
Genoeg stopcontacten: ****
Lekker zitten: **
Koffie te drinken/bereikbaar: ***

Beeld: Suzan Stekelenburg | Studenten aan het werk in de bibliotheek bij Leeuwenburg

Bij de Leeuwenburg – waar de faculteit Techniek gevestigd is – schijn je volgens studenten het beste te kunnen studeren in de bibliotheek, bij de ingang links om de hoek. Twee aanwezige studenten noemen deze plek ‘superchill’, omdat er hier altijd plek is en je alsnog kunt kletsen. Wel kijk je vanuit de bibliotheek uit op de ingang van het gebouw, waardoor je gemakkelijk afgeleid wordt door iedereen die langsloopt. Een bak goede koffie haal je uit een apparaat in de kantine op de begane grond, of één trap omhoog bij de koffiecorner.

 

4. Bibliotheek Nicolaes Tulphuis

Stilte: ****
Uitzicht: *****
Genoeg stopcontacten: ***
Lekker zitten: ***
Koffie te drinken/bereikbaar: **

Beeld: Suzan Stekelenburg | De stilteruimte in de bibliotheek van het Nicolaes Tulphuis

De favoriete studieplek in het Nicolaes Tulphuis, ook wel bekend als de Gezondheidscampus, is snel gevonden. De meeste studenten zijn te vinden in de bibliotheek. Daarin is nog een extra stilteruimte (lees: hok) gebouwd, voor als je helemaal niet gestoord wil worden. Een internationale student die hier zit, vindt deze plek fijn omdat je tenminste geen last hebt van harde geluiden vanuit de stad. Koffie haal je uit het apparaat op dezelfde verdieping, maar erg lekker is-ie niet.

Beeld: Suzan Stekelenburg | Studenten aan het werk in de bibliotheek van het Nicolaes Tulphuis

5. Balkon Dr. Meurerhuis

Stilte: **
Uitzicht: ***
Genoeg stopcontacten: **
Lekker zitten: ***
Koffie te drinken/bereikbaar: ****

Beeld: Daniël Rommens | De studieplekken bij het Dr. Meurerhuis

Je kunt in het Dr. Meurerhuis - het thuis van de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding - op verschillende plekken studeren. Maar loop je naar de bibliotheek, dan struikel je over een groot bord met daarop ‘<— STUDIEPLEKKEN’. Daar kijken we dan maar even. De pijl wijst ons naar een balkon boven de kantine, waar grote schotten verschillende soorten studieplekken van elkaar scheiden.

 

Volgens een aanwezige student is het een fijne plek, omdat je geen last hebt van mensen die naast je zitten te studeren, maar het geluid van kantine kan wel storend zijn als het daar druk is. Dat je boven de kantine studeert kan je sowieso niet ontgaan, want de geur van saucijzenbroodjes vult je neusgaten al wanneer je de deur naar het balkon opent. Voordeel: de koffie is wel lekker dicht in de buurt, maar let op: je moet tegenwoordig je eigen beker meenemen, want de faculteit is gestopt met het meeleveren van kartonnen bekertjes.

 

Via de interactieve kaart Mapiq zie je precies waar alle studieplekken per gebouw te vinden zijn en hoe druk het er op dat moment is.