HvA voor 17 duizend euro beboet vanwege misbruik van databanken

20 januari 2020
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
20 januari 2020

Met je HvA-account heb je toegang tot een eindeloze hoeveelheid artikelen en data. Daar zitten regels aan verbonden, en die worden soms overtreden. De HvA heeft een boete van ruim 17 duizend euro gekregen omdat data zonder toestemming gepubliceerd is in een rapport.

Voor opdrachten en onderzoeken tijdens je studie of werk kun je als student en medewerker gebruik maken van ruim honderddertig databanken waar de HvA op geabonneerd is. Die databanken bevatten bijvoorbeeld wetenschappelijke artikelen en marktdata van bedrijven. Aan het gebruik van die data zitten regels vast en die zijn afgelopen jaar op de HvA overtreden.

‘Theoretisch gezien kunnen we de daders opsporen, maar dat vind ik niet wenselijk’

Boete

Databank Euromonitor heeft de HvA een boete van 15 duizend pond (ruim 17 duizend euro) opgelegd, vertelt Gerdie Limonard, hoofd van de HvA-bibliotheken. Dat kwam omdat economische marktgegevens zonder toestemming gepubliceerd waren in een beleidsrapport afkomstig van HvA-onderzoekers. ‘Die gegevens bevatten markt- en bedrijfsinformatie, en statistische gegevens. Die gegevens zijn geld waard, en mogen dus niet gepubliceerd worden’, legt Limonard uit. 

 

Daarnaast hebben andere uitgeverijen gemerkt dat HvA-studenten hun account delen met studenten van andere onderwijsinstellingen, en in sommige gevallen met een stageadres. Dat heeft er vorig jaar toe geleid dat een van de databanken een tijdlang helemaal afgesloten was voor andere gebruikers op de HvA.

 

Kan het voor studenten consequenties hebben als je je niet aan de regels houdt? Limonard: ‘Theoretisch gezien kunnen we wel opsporen wie zijn account uitleent, maar dat vind ik persoonlijk te ver gaan. We hebben nu prominenter op de site gezet wat wel en niet mag. Veel HvA’ers beseffen niet dat de HvA bij al die databanken zogenoemde licenties koopt. En daar zitten gebruikersvoorwaarden aan vast die strikt worden nageleefd. Vaak krijgen we als HvA eerst een waarschuwing, maar Euromonitor heeft meteen een boete opgelegd.’

 

Wil je precies weten welke regels er verbonden zijn aan het gebruik van jouw account? Check dan deze link.