Kweken in de keuken met de cressen van Toon
Geïnspireerd door een gastcollege over nieuwe led-technologieën kwam Toon Roozen (26) tijdens het derde jaar van zijn studie Product Design met het idee voor zijn bedrijf Grown. Oftewel een kweekbakje met cressen: kiemplantjes die je zelf kan laten groeien.
Ondernemen zit bij Toon in het bloed, vertelt hij. Maar hoe is hij bij cress terechtgekomen? En waar eet je de cress bij? HvanA ontmoet hem in zijn zonovergoten kantoor in Weesp.
Hoe kwam je op dit idee?
‘In het derde jaar van mijn studie moest ik voor het project “de keuken van de toekomst” een product ontwikkelen. We kregen toen een gastcollege over nieuwe led-technologieën die worden gebruikt in kassen voor groente en fruit.’
‘Het leek mij leuk om die techniek toe te passen in de keuken, zodat mensen zelf plantjes kunnen kweken. Mijn idee was een lade waarin kweekproducten met een ledlamp zitten. De docenten waren alleen niet erg enthousiast over dit idee. Ik heb het vak maar nét gehaald.’
En toen?
‘In het vierde jaar ging ik het honoursprogramma Urban Technology doen. Voor mijn afstudeerstage kwam ik terecht bij Koppert Cress; een bedrijf dat cressen levert aan de horeca.’
‘Tijdens mijn stage heb ik een product ontwikkeld om de cress bij consumenten onder de aandacht te brengen. Ik had het technische systeem met de led-technologie dus al in mijn achterhoofd, maar kende de cress nog niet. Deze twee bleken een topcombinatie te zijn.’
‘Cressen zijn in ieder geval niet ongezond’
Dus we kijken nu naar het eindresultaat van je stage?
‘Nee, dat prototype zag er heel anders uit. Dat was een grotere bak met ruimte voor meerdere cressen, met een waterreservoir en een ledlamp. Dat type is erg populair in de horeca. Restauranteigenaren vinden het bijvoorbeeld leuk om aan hun klanten te laten zien dat ze zelf hun garnering kweken.’
‘Dat type sloeg echter niet aan bij consumenten. Daarom heb ik de Grow Cup gemaakt, een systeem zonder ledlamp. In deze koker zit onderaan een laag water en daarboven een kweekmatje gemaakt van een houtvezel voedingsbodem. De zaadjes liggen daar weer bovenop. De plantjes kunnen zo continue het water opzuigen dat ze nodig hebben.’
Wat is het voordeel van cressen?
‘Cressen zijn gezond! Het onderzoek naar de precieze gezondheidsvoordelen duurt heel lang, dus ik kan er nog niet mee adverteren. Maar cressen zijn in ieder geval niet ongezond.’
‘En daarnaast zijn ze gewoon erg lekker. We hebben ook recepten gemaakt om te laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn met een cres. Doe het bijvoorbeeld op een boterham met kaas of door je soep.’
Je spreekt over ‘we’, maar je hebt een eenmanszaak, toch?
Lachend: ‘Ja dat klopt! Ik praat in het meervoud omdat ik het niet alleen had kunnen doen. Koppert Cress levert mij dus de cressen, maar daarnaast ook veel kennis. En mijn vriendin helpt met de communicatie.’
'Ik eigenlijk nooit het gevoel dat ik het alleen doe'
‘Ook had ik afgelopen half jaar een afstudeerstagiair. Samen hebben we alle recepten gemaakt. En ik doe mee aan incubatorprogramma’s, waarbij jonge ondernemers worden geholpen met hun onderneming. Daar heb ik veel mensen leren kennen met wie ik kan sparren. Ik heb dus eigenlijk nooit het gevoel dat ik het alleen doe.’
Wat zijn je toekomstplannen?
‘Op dit moment kan ik nog niet van Grown leven. Maar het bedrijf groeit wel goed, om in cress-termen te blijven spreken. Ik hoop dat we groter worden en ik hier over een tijdje met een of twee anderen fulltime kan werken.’
‘Dat ik er binnenkort van kan leven, zit er wel aan te komen. Er zitten een paar coole projecten in de pijplijn, zelfs een paar internationaal. Maar daar kan ik je niks over vertellen. Ik wil het niet jinxen.’