Tim en Karel willen zorgen dat jij in je studentenhuis kunt blijven wonen

10 januari 2020
Beeld:

Daniël Rommens | Karel (links) en Tim.

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
10 januari 2020

Woon jij in een huis met twee of meer huisgenoten? Dan moet je door een nieuwe wet in Amsterdam je huisbaas overtuigen om een vergunning aan te vragen, zodat je de woning mag blijven delen. Studenten Tim en Karel helpen jou én je huisbaas.

Heb jij net met een paar vrienden of vriendinnen dat felbegeerde studentenhuis in Amsterdam betrokken? Dan hangt je een nogal donkere wolk boven het hoofd. Want nieuwe regels van de gemeente die bedoeld zijn om huisdelende studenten beter te beschermen, lijken nu het tegenovergestelde effect te hebben. Het overkwam Karel Neven (23, Bouwkunde), en gaf hem ook meteen een idee voor een nieuw bedrijf.

Beeld: Daniël Rommens | Karel Neven

Huurcontract

De gemeente Amsterdam wil studenten beter beschermen tegen machtige huisbazen. In studentenhuizen staan namelijk vaak een of twee hoofdhuurders op een contract. De rest van de inwoners hebben geen huurrechten. Daarom is de nieuwe regel dat iedere student in een gedeeld huis een eigen huurcontract moet hebben. 

Individuele contracten betekent minder macht voor de huisbaas. Fijn voor jou, zou je zeggen. Maar om dat voor elkaar te krijgen heb je wel de medewerking van je huisbaas nodig. Die moet namelijk een nieuwe vergunning aanvragen, die aantoont dat het huis geschikt is voor woningdelen. Als ook niet-woningdelers, zoals expatgezinnen of stellen, staan te springen om zo’n woning te betrekken krijgen die de voorkeur, zo is de angst onder woningdelers. Daarvoor hoeft namelijk geen aparte vergunning te worden aangevraagd, dus minder gedoe voor een huisbaas.

 

Karel en Tim ontdekten dat een belangrijk en tijdrovend onderdeel van de vergunning het indienen van gedetailleerde bouwtekeningen is. Op die bouwtekeningen moet onder meer een plattegrond van het huis staan. En dat is precies wat Karel en Tim van Dijk (24, Bouwkunde) op hun studie hebben geleerd.

Beeld: Daniël Rommens | Tim van Dijk

De stad uit gejaagd

Met hun bedrijf Woningendelen willen zij de huisbaas het regelen van de vergunning uit handen nemen. ‘We proberen studenten te helpen die bang zijn dat ze op straat worden gezet en hun kamer verliezen’, legt Tim uit.

 

‘Wonen in een gedeeld huis is voor studenten en starters een must, want een eigen appartement huren is niet te betalen’, zegt Tim. ‘Als studenten ook niet meer in gedeelde studentenhuizen kunnen wonen, worden ze de stad uit gejaagd.’ Karel: ‘Vrienden van mij blijven nu al thuis wonen, omdat ze geen kamer kunnen vinden. Als die vergunningen niet rondkomen wordt dat alleen maar erger.’

 

Inmiddels hebben ze voor twee huiseigenaren de vergunning geregeld en meer opdrachtgevers melden zich. ‘Wij doen de aanvraag bij de gemeente, vragen de bouwtekeningen op en laten de huiseigenaar weten waar er eventueel nog een extra deurtje of wandje in moet om helemaal aan de eisen te voldoen’, zegt Tim.Voor hun diensten vragen ze 1.350 euro, waarvan 550 euro de kosten van de vergunningsaanvraag zijn.

 

Of Karel zelf in zijn studentenhuis kan blijven wonen? ‘We zijn de vergunningsaanvraag gestart, maar kwamen erachter dat één muur niet voldoende is geisoleerd. Dus daar moet iets aan gedaan worden. Maar ik ben niet bang dat ik terug naar mijn moeder moet.’