De klas van Asis – Eén erwt maakt nog geen snert

18 december 2019
Beeld:

Lo Andela

Geplaatst door
Asis Aynan
Op
18 december 2019

Elke twee weken neemt docent Asis Aynan je mee in zijn belevenissen, verwondering en plezier voor de klas. Dit keer: een nieuwsjaarswens voor zijn studenten, met een vriendelijk doch dringend verzoek.

De enige reden dat deze column ‘Eén erwt maakt nog geen snert’ heet, is omdat ik het prachtige, rake berbergezegde eens genoemd wil hebben. Iedereen weet direct wat de uitspraak inhoudt. Maar met dit stukje wil ik mijn nieuwjaarswens voor in de klas formuleren. Er zijn namelijk nogal wat randzaken die het spel van kennistoename in de weg staan.

 

Beste, lieve student, doe de docent en vooral jezelf een plezier, en zet voor de werkgroep begint je telefoon op vliegtuigmodus. Je gaat namelijk op reis, een ontdekkingsreis. Tijdens de les is er altijd een pauze en dan kun je je vingers weer aan de Insta, WhatsApp en swipe zetten, maar ga niet gedurende het moment van wijzer worden op je telefoon zitten. Ook jij weet dat op die momenten de telefoon niet je beste vriend(in) is, maar een duivel is die je dom houdt. Dus zet de telefoon op vliegtuigstand en leg hem niet op de hoek van je tafel, want dan crasht je voornemen.

Je telefoon wegstoppen heeft nog een voordeel: je kunt geen foto’s maken. Selfies in de klas zijn niet nodig en kiekjes schieten van de PowerPointpresentatie is vervelend. Foto’s maken van de PowerPoint creëert het beeld van een luie student en ik vind het ongemakkelijk om ongevraagd op foto’s te staan. Het slechtste excuus is de wet erbij te halen, maar ik denk zelfs dat het verboden is, omdat een publiekelijk gebouw, als een school, geen openbare ruimte is. 

 

Oh ja, haal alsjeblieft die witte staven uit je oren. Ook als je niets op hebt staan.

 

Wat de uiterlijke verzorging betreft. Je lippen stiften, nagels lakken en gezicht poederen hoeven ook niet in de klas. Spuit nooit deodorant of parfum, omdat een lokaal een afgesloten ruimte is waar de geur uit je fles of bus de ander op de keel slaat. Misschien kun je je het niet voorstellen, maar de ander kan jouw duurbetaalde geur als stankoverlast ervaren. Neem ook geen wimperkruller mee naar school, want het ziet er echt doodeng uit als je die tang in je oog steekt.

 

Goed, er zijn vast nog een heleboel andere zaken om enigszins wellevend over te komen in de klas. En maak er geen half werk van, want één erwt maakt nog geen snert.

 

Nu zullen er vast honderdduizenden studenten zijn die zich afvragen: ‘Waar blijft de column over het misgedrag van docenten?’. Die mag studentcolumnist van HvanA Julia Kroonen de volgende keer optekenen.

 

Rest mij te zeggen: Een zalig uiteinde en geluk met het nieuwe begin!