HvA’ers van het jaar: Patrick helpt verzakkende kades tegen te gaan

12 december 2019
Beeld:

Esra Can

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
12 december 2019

Elk jaar kiezen we de HvA’er van het Jaar. Voor 2019 is student Patrick Torremans een van de genomineerden. Hij heeft misschien wel dé oplossing voor een actueel probleem: de verzakkende kades in de binnenstad.

Officieel is hij al een paar maanden geen HvA’er meer: Patrick studeerde afgelopen zomer af bij de opleiding Technische Informatica. Maar zijn afstuderen zag hij als de ultieme manier om iets bij te dragen aan de stad. In zijn scriptie zette hij een plan uit voor een oplossing voor de verzakkende kades in Amsterdam.

Beeld: Esra Can | Een proefversie van de uitvinding van Patrick

135 kilometer

In de binnenstad is dat een groot probleem. Vooral afgelopen zomer was de nood hoog: voor de Gay Pride werden stukjes van de Prinsengracht uit vrees voor instorting afgezet. Ook besloot de gemeente uit voorzorg de Da Costakade in Oud-West compleet te vernieuwen. 


Maar liefst 135 van de 200 kilometer aan kademuren in de stad is niet veilig genoeg en moet dus vervangen worden. De gemeente meet de staat van de muren nu met dure apparatuur, die slechts tien centimeter kade per keer kan meten. ‘Dat is het grote probleem: het gaat om 200 kilometer aan muren’, zegt Patrick.

Tot nu toe vernieuwt de gemeente op deze manier vijfhonderd meter kade per jaar, maar dat moet volgens Patrick veel sneller kunnen. Bij Crosslynx, het bedrijf waar hij stage liep, schreef hij zijn scriptie en ontwikkelde hij zijn eigen uitvinding.

‘Misschien kan ik zelfs ooit naar het buitenland uitbreiden’

Een nieuwe oplossing

Het resultaat? Een wit kastje, even groot als twee handpalmen, dat nog het meest op een autolampje lijkt. Geen dure apparatuur of ellenlange metingen meer dus, want dit apparaat meet de stand van de kade vierentwintig uur per dag. De sensor controleert de hoek van de kademuur en stuurt signalen naar je smartphone. ‘Zo kun je constant bijhouden of er een verzakking plaatsvindt, zonder dat je steeds opnieuw metingen hoeft uit te voeren.’

 

Een handige oplossing, dus. En een van de meest concrete voorbeelden van praktijkgericht onderzoek waar Amsterdam van kan profiteren. ‘Er zitten vier AA-batterijtjes in en ze gaan vijf jaar mee’, zegt Patrick. Op dit moment hangt het apparaat op een kademuur om testen uit te voeren. Als het langere tijd goed blijkt te werken, neemt de gemeente het misschien in gebruik.

Patrick’s uitvinding zal de gemeente niet alleen tijd, maar ook veel geld schelen. Honderden kilometers aan grachten kunnen zo constant in de gaten gehouden worden. Het apparaat zou gevaarlijke situaties, zoals tijdens de gay pride afgelopen jaar, op den duur kunnen voorkomen. 

 

Toch blijft Patrick zelf nuchter onder de verandering die hij teweeg kan brengen. Hij is vooral bezig met de toekomst, en wil altijd meer. ‘Ik kijk ook graag verder naar de volgende opties voor deze sensor. Misschien kan ik het zelfs ooit naar het buitenland uitbreiden.’

 

Op woensdag 18 december maken we bekend wie van de vijf genomineerden de HvA’er van het Jaar wordt. Dat doen we tijdens de opname van onze podcast in Café Fest, om 17u. Er is beperkte ruimte voor publiek. Wil je aanwezig zijn bij de opname, dan kun je contact met ons opnemen via hvana@hva.nl.