HvA’ers van het jaar: Bowi pakt homofobie in de voetbalwereld aan
Elk jaar kiezen we de HvA’er van het Jaar. Voor 2019 is Bowi Jong een van de genomineerden. Met een brandbrief aan de KNVB en #SorryJohan stond hij op tegen homohaat in de voetbalwereld.
Het is eind 2018 als Bowi in het AZ-stadion zit, bij een wedstrijd van zijn eigen cluppie. ‘Homo!’, schreeuwt een jongetje in zijn buurt ineens naar de scheidsrechter. Het brengt Bowi meteen terug in de periode dat hij als onzekere jongen in de kast zat, vertelt hij aan de Volkskrant. Maar die jongen is hij nu niet meer.
‘Waarom accepteren we dat we homo als woord gebruiken voor een vijand of als grap om iemand zich minder te laten voelen?’
Dezelfde maand nog schrijft Bowi een open brief, gericht aan de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB). Oproep: KNVB, doe iets aan het negatieve gebruik van het woord ‘homo’ in voetbalstadions. Bowi kon niet voorzien dat die brief zijn hele jaar zou gaan beheersen.
#SorryJohan
De brief komt aan bij de KNVB, en ook Johan Derksen van voetbalpraatprogramma Veronica Inside krijgt lucht van de kritiek. ‘Het is heus niet zo moeilijk om uit te kast te komen. De briefschrijvers moesten maar een keer flinke jongens gaan worden’, bagatelliseert Derksen – zelf hetero – op tv. Oh ja, en de briefschrijver is ‘een hysterisch homootje’.
Binnen no time is de cynische twitterhashtag #SorryJohan geboren. Bowi en vele andere lhbti’ers delen daarin hun eigen nare ervaring met uit de kast komen en homofobie.
Bowi laat met zijn actie het beperkte vermogen tot zelfkritiek in de voetbalwereld in één klap zien. De reacties zijn hevig en worden vooral op de man gespeeld. In Het Parool vertelt hij: ‘Via Facebook kreeg ik berichten met verwensingen als aandachtzoekende kankerhomo, pisnicht en relnicht.’
Competitieve jongens
Bowi trekt zich even terug uit de media, maar blijft de samenleving onverzettelijk wijzen op het te pas en te onpas gebruiken van het woord ‘homo’, in én buiten het voetbalstadion. Want ook op de Fraijlemaborg, waar Bowi heeft gestudeerd, is homo een veel gebezigd scheldwoord.
In een interview met HvanA: ‘In het eerste studiejaar kwam ik uit de kast en natuurlijk voelde ik me toen niet zo zeker als nu. Maar deze campus, met een meerderheid van stoere, competitieve jongens die veel geld willen verdienen, heeft niet bijgedragen aan het gevoel dat ik geaccepteerd werd.’
Ga er maar aan staan, strijden tegen een woord dat zo ingeburgerd is als scheldwoord onder Nederlanders, maar tegelijk een hele groep van hen kwetst en uitsluit. Bowi: ‘Waarom accepteren we dat we homo als woord gebruiken voor een vijand of als grap om iemand zich minder te laten voelen?’
Zijn actie zorgde ervoor dat Bowi in februari dit jaar de Young Diversity Award van Winq Magazine won. En sinds mei is hij de winnaar van de Jos Brink Innovatieprijs, een onderscheiding van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Bowi ontvangt nog steeds berichten van mensen die zich gesteund voelen door hem.
Bowi’s brief heeft geleid tot discussie in alle regionen van de samenleving. Oók de HvA is aan het denken gezet. Toen hij werd belaagd door haatmails, is hij op gesprek geweest om te praten over zijn tijd op de hogeschool en hoe vooral docenten het onderwerp bespreekbaar kunnen maken. Bowi: ‘Dat vonden ze nuttig: ze willen dat klimaat verbeteren. Ik hoop niet dat het bij een slogan blijft over diversiteit en inclusie, maar dat de HvA ook echt actie onderneemt’.
Op woensdag 18 december maken we bekend wie van de vijf genomineerden de HvA’er van het Jaar wordt. Dat doen we tijdens de opname van onze podcast in Café Fest, om 17u. Er is beperkte ruimte voor publiek. Wil je aanwezig zijn bij de opname, dan kun je contact met ons opnemen via hvana@hva.nl.