Studenten lopen verkleed als Zwarte Piet HvA in

5 december 2019
Beeld:

Conservatieven HvA | De studenten die verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet de HvA-gebouwen in zijn gegaan. De foto komt van Conservatieven HvA.

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
5 december 2019

Studenten zijn donderdagmiddag verkleed als Zwarte Piet het Wibauthuis in gegaan. Een beveiliger heeft de studenten toegang tot het gebouw ontzegd, vanwege verstoring van het onderwijs. 

Het gaat om dezelfde studenten die eerder in HvA-gebouwen posters ophingen die Zwarte Piet promoten. Daar ontstond ophef over. De posters werden op sommige plekken verwijderd. 

 

De studenten noemen zich Conservatieven HvA en voeren actie omdat ze vinden dat hun mening geen plek heeft op de in hun ogen ‘linkse’ HvA. Als reactie op het weghalen van de posters zijn drie studenten verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet het gebouw in gegaan. 

Student Joop Wijnandts, van Conservatieven HvA, zegt dat ze met deze actie een ‘statement’ willen maken. ‘Onze posters met onze mening over Zwarte Piet zijn weggehaald op prikborden waar ze mochten hangen. Op deze manier laten we zien waar we voor staan.’

 

Volgens Wijnandts werd er overwegend goed op hun actie gereageerd, totdat ze langs het gebouw van Amfi liepen. Daar werden de studenten naar eigen zeggen bekogeld met eieren. 

Een woordvoerder van het hogeschoolbestuur laat weten dat het toegestaan is om als Zwarte Piet de gebouwen in te gaan, maar dat de studenten het pand zijn uitgezet omdat ze de les verstoorden.

 

Roerige week

In onze wekelijkse podcast praten we door over een roerige week op de HvA. Daarin bespreken we zowel de ophef rondom de posters als de studenten die donderdagmiddag verkleed het Wibauthuis in zijn gegaan. Dat doen we met Jacob Eikelboom (voorzitter van Platform Inclusie), Marte Rijsdijk (projectleider bij debatcentrum Floor) en Dominic Suurling (student en voorzitter van de deelraad van de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie).