Mening: ‘De HvA een uniforme instelling? Gelukkig niet’

6 december 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Jacob Eikelboom
Op
6 december 2019

Tijdens de HvAll Inclusive Awards op dinsdag 10 december wordt een HvA’er geëerd die op z’n eigen manier bijdraagt aan inclusiviteit op de hogeschool. Jacob Eikelboom, voorzitter van Platform Inclusie, vertelt waarom hij vindt dat deze prijs hard nodig is op de HvA. 

Op de laatste open dag van de HvA werd pijnlijk zichtbaar dat we af en toe vergeten de diversiteit binnen de HvA te vieren en in te zetten als kracht. Een betrokken student van de faculteit Maatschappij en Recht verscheen die dag in zijn HvA Pride-shirt.HvA Pride is het platform voor lhbtiqa’ers binnen de HvA. Zelf heeft hij ervaren hoe waardevol het is om je welkom te voelen en jezelf te kunnen zijn op de HvA. Die boodschap wilde hij delen met toekomstige HvA’ers.

HvAll Inclusive Awards

Op tien december pitchen docenten, medewerkers en studenten hun bijdrage aan inclusief onderwijs. Een jury bepaalt wie van hen de eerste HvAll Inclusive Award krijgt, en een prijs van 1500 euro. De pitchwedstrijd vindt plaats om 15.30 uur op de negende verdieping van het Kohnstammhuis. Ook zijn er optredens van stadsdichter en oud-student Gershwin Bonevacia en Anita Abaisa, de oprichtster van Black Ladies Talk. 

Hij werd echter teruggefloten door een docent. De boodschap: De HvA is een neutrale organisatie en dat willen we graag uitstralen tijdens een open dag. Na wat gedraai met voorbeelden en argumenten werd de student toch echt verzocht van shirt te wisselen in het kader van uniformiteit.

 

De HvA een uniforme instelling? De rillingen lopen over mijn rug. Gelukkig niet. Stel je voor, een HvA waar iedereen hetzelfde doet, denkt en er hetzelfde uitziet. Uniformiteit is het tegenovergestelde van diversiteit.

 

De diversiteit van de HvA is een gegeven. De verschillen in levensstijlen, keuzes, opvattingen en achtergronden binnen de hogeschool kunnen we veel meer inzetten als voorbeeld hoe kennis mensen samenbrengt. We laten ons niet gek maken door uitingen of ideeën die afwijken van ons eigen wereldbeeld, al is dat af en toe best een uitdaging.

‘We zijn genoodzaakt oog te hebben voor die ene student die zich op zijn eigen wijze ontplooit als mens’

Het voorval met de student laat ook zien dat inclusie gaat over individuen. Als we iedereen binnen de HvA binnenboord willen houden en welkom heten, dan zijn we genoodzaakt oog te hebben voor die ene student die zich op zijn eigen wijze ontplooit als mens.

 

Inclusief beleid is niet te vatten in grote lijnen en brede maatregelen. Inclusie betekent dat je als docent of medewerker het lef hebt om te zeggen dat een Pride-shirt wel welkom is op een open dag. Durf het verschil te maken om ruimte te geven aan verschillen.

 

Gelukkig zijn de meeste studenten en docenten daartoe bereid. Toen de student uiteindelijk zijn Pride-shirt verwisselde voor een neutraal HvA-shirt, spelden enkele studenten en docenten een Pride button op hun shirt. Inclusiviteit is solidariteit.