De klas van Asis – Parallel studeren
Elke twee weken neemt docent Asis Aynan je mee in zijn belevenissen, verwondering en plezier voor de klas. Dit keer: de vele hindernissen die een student moet nemen als die wil doorstromen naar de universiteit.
Het zijn roerige tijden. De boeren, de leraren, het ziekenhuispersoneel en andere groepen organiseren zich en laten hun onvrede en eisen op straat en in de virtuele wereld horen. Dat is maar goed ook, want als je niet in actie komt, verandert er niets.
Ik hoop daarom van ganser harte dat het huidige doorstudeersysteem wordt aangepakt. Wie zijn hbo-diploma behaalt, wordt het praktisch onmogelijk gemaakt naar de universiteit te gaan. Als we als voorbeeld de opleiding Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit onder de loep nemen, komt de bittere geur je rijkelijk tegemoet. De inschrijfkosten voor een afgestudeerde hbo’er zijn bijna achtduizend euro per jaar.
Waarom?! En kom niet aanzetten dat dat in Den Haag is afgesproken.
Ik werk bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) en de afgestudeerde student die bereid is zich in een levenslang schuldenbad onder te dompelen, krijgt bij Rechtsgeleerdheid geen schakeltraject aangeboden. Heel vreemd, want zowel bij SJD als Rechtsgeleerdheid bestaat de opleiding uit juridische vakken en het maken van goed beargumenteerde betogen in woord en op schrift. Dus die supergemotiveerde afgestudeerde student moet na vier jaren hbo hetzelfde aantal jaren op die universiteitsopleiding doorbrengen.
Maar in de kleine lettertjes groeit de wortel van het bittere kruid, want de SJD-student mag na zijn diploma helemaal niet in het eerste jaar van Rechtsgeleerdheid van de VU beginnen, omdat er een aanvullende eis geldt: Nederlands op vwo-niveau. Er is nog meer gal, want wie zijn HBO-rechten op zak heeft, wordt wél toegelaten tot het propedeusejaar. Nu ken ik de taalonderdelen van HBO-rechten en die zijn niet beter dan het SJD-taalonderwijs.
De gevolgen van deze politiek en dit management zijn vol gevaar. Op onze SJD-opleiding zie ik steeds vaker studenten na het behalen van hun propedeuse naar een universiteit in de lande vertrekken, waar ze met hun SJD-propedeuse wel in het eerste jaar kunnen instromen. Maar die studenten stoppen vaak voor de kerstvakantie met hun academische carrière. Er zijn ook studenten die ergens in hun vierde hbo-jaar een vak niet afronden en parallel gaan studeren. Dat betekent de eerste opleiding expres niet afronden om een tweede op de universiteit te beginnen om niet het bizar hoge instellingscollegegeld te betalen. Maar oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, is vragen om blote voeten.
Het wordt tijd dat hbo-studenten een georganiseerde schreeuw laten horen tegen de onterechte bittere straffen die het doorstuderen met zich meebrengt.