HvA adviseert studenten om terug te keren uit Hongkong vanwege rellen

15 november 2019
Beeld:

Studio Incendo (cc, via Flickr) | Archiefbeeld van een demonstratie in Hongkong in juni 2019

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
15 november 2019

De HvA adviseert studenten die op dit moment in Hongkong zijn voor hun studie of een stage, terug naar Nederland te reizen in verband met de rellen die daar plaatsvinden. De hogeschool verleent hulp bij een terugkeer.

Dit bericht is aangepast op vrijdag 15 november om 15.08u.

 

Meerdere Nederlandse universiteiten adviseren studenten die voor hun studie in Hongkong zijn om terug te komen. De HvA ‘stelt studenten actief in de gelegenheid’ om terug te komen en doet dat door bijvoorbeeld de reiskosten die de studenten maken te vergoeden. Dat laat een woordvoerder aan HvanA weten. 

 

Vorige week kwam de 22-jarige Hongkongse student Chow Tsz-lok om het leven. Het is al een paar maanden onrustig in Hongkong. Veel studenten demonstreren tegen het stadsbestuur dat volgens hen te veel onder invloed staat van de Chinese regering.

 

Demonstranten in Hongkong verzamelen zich vooral rond universiteiten. De HvA werkt met verschillende universiteiten samen voor uitwisselingen. Op dit moment zijn acht studenten van verschillende opleidingen in Hongkong aanwezig, meldt de hogeschool.

 

Op dit moment geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nog geen negatief reisadvies voor Hongkong af. Op de site van het ministerie staat wel een waarschuwing dat er veiligheidsrisico’s zijn. Enkele studenten hebben aan de HvA laten weten dat ze voorlopig niet terugkeren. ‘Het is natuurlijk wat anders als je stage loopt bij een bedrijf, dan wanneer je studeert op een campus waar de rellen plaatsvinden,’ zegt de woordvoerder van de HvA.

 

De HvA houdt contact met studenten die in Hongkong blijven, voor het geval dat het reisadvies van Buitenlandse Zaken verandert. Studenten die door de plotselinge terugkeer studiepunten mislopen wordt aangeraden om samen met de eigen opleiding te kijken naar mogelijkheden om studievertraging zoveel mogelijk te voorkomen.