Passie: Suzanne heeft achtentwintig planten in haar huis

17 januari 2020
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Andrea Huntjens
Op
17 januari 2020

Waarvoor gaan HvA’ers écht door het vuur? Wat hebben ze over voor hun passie en wat moeten ze ervoor laten? Vandaag student Toegepaste psychologie Suzanne van Schaik, die onder de naam Stekken met Suus al jouw plantgerelateerde vragen beantwoordt.

Achtentwintig heeft ze er. Exclusief stekjes. Als op een altaar staan de meeste planten bij elkaar op een tafeltje in de woonkamer van haar appartementje in Amsterdam-Zuid. Suzanne bestudeert ze nauwkeurig, sproeit waar nodig en raakt ieder blaadje even aan. De planten die niet meer in de woonkamer passen, staan naast haar bed. ‘Het werd voor mijn huisgenoten soms een beetje too much, dus ik heb er een paar verplaatst.’ 

‘Ik wil van mijn huis het liefst een jungle maken’

Een paar jaar geleden kocht Suzanne haar eerste planten. ‘Ik woonde een paar jaar in Amsterdam en miste de ruimte en natuur. Ik kocht een lading planten bij de tuinwinkel en ik merkte meteen dat ik beter sliep.’

Beeld: Esra Can | Suzanne van Schaik

Van make-up naar een groen huis

En die hobby liep, volgens Suzanne, een beetje uit de hand. ‘Ik ben nogal obsessief aangelegd, dus al snel ging ik alles over mijn nieuwe planten opzoeken. Ik kon urenlang in Google verdwijnen. Toen ik twaalf was, waren beautyblogs een hype en zocht ik daar alles over op. Ieder oogschaduwpalet wilde ik hebben. Nu wil ik alles weten over planten.’

En daarmee is Suzanne veranderd in een wandelende encyclopedie. Heb je nieuw groen in huis maar ben je de naam vergeten? Suzanne weet de Nederlandse, Engelse én Latijnse variant. Wil je weten waarom je basilicumplantje na alle liefde en water die je erin gestopt hebt, alsnog sterft? Ook dan weet ze raad.

 

(De tekst loopt door onder de video.)

‘Voor mijn vrienden ben ik een soort Google geworden. Ik kreeg steeds vragen in mijn DM over planten, of vrienden vroegen waarom hun plant doodging en die van mij niet,’ vertelt Suzanne. En dus besloot ze al haar kennis online in te zetten.

Hoe houd ik mijn plant in leven? 5 tips van Suzanne
  1. Ga niet op gevoel met je plant in de weer, maar Google deze even van tevoren. Zorg daarvoor dat je altijd de Engelse, of liever nog de Latijnse, naam van je plant weet. Op het internet is dan veel meer informatie te vinden over hoe je je plant het best verzorgt. Zo voorkom je ook miskopen, zoals planten die in de winter in knollen veranderen en waar je dus maar een paar maanden plezier van hebt.
  2. De plastic pot die je krijgt als je een plant koopt? Die moet je dus nooit weggooien. Deze binnenpot zorgt er namelijk voor dat het water goed weg loopt, en bijvoorbeeld de wortels niet gaan rotten. Zet je plant dus nooit direct in een sierpot, maar laat de binnenpot er altijd omheen.
  3. Herken de signalen die je plant geeft. Zijn de bladeren geel? Dan krijgt-ie te weinig water. Zwermen er vliegjes rondom de pot? Dan heb je last van rottende wortels. En wordt de plant langzaam bruin? Dan staat je plant te veel in de felle zon.
  4. Koop potten van terracotta. Het materiaal neemt water op, maar geeft het ook af, waardoor het waterpeil van je plant altijd goed is. Zo zorgt terracotta ervoor dat de grond langer vochtig blijft.
  5. Geef je planten geen koud, maar lauw water. Binnenplanten zijn gewend aan tropische temperaturen en ‘schrikken’ dus van koud water. 

Een stekkende influencer

Om haar vragende vrienden te woord te staan, en om haar persoonlijke Instagramaccount niet volledig in het teken van planten te laten staan — ‘dat werd niet door iedereen gewaardeerd’ — richtte Suzanne @stekken.met.suus op.

 

Daar deelt ze haar planten en geeft ze tips. Haar eerste video ging over stekken. ‘Dat is eigenlijk best een dankbare bezigheid. Iets begint zo klein, niet meer dan een paar takjes, en kan uitgroeien tot een enorme plant.’

 

Onder de douche

Met al haar plantgerelateerde activiteiten, van water geven tot erover filmen, is Suzanne een paar uur per week zoet. Maar dat doet ze met liefde. ‘Ik wil van mijn huis het liefst een jungle maken. Het is heerlijk om de hele middag een beetje met mijn plantjes in de weer te zijn.’

 

Die verzorging neemt ze dan ook heel serieus. Zo staat soms zelfs haar douche vol met potten. ‘Ik check elke dag de bladeren en sproei een beetje water, maar soms hebben ze meer nodig. Dan geef ik ze een badje. Dat is goed voor de bladeren.’