Onderwijsfaculteit steunt lerarenstaking: ‘Er moet structureel meer geld bij’

5 november 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Het Kohnstammhuis, waar de Faculteit Onderwijs & Opvoeding gevestigd is

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
5 november 2019

De Faculteit Onderwijs & Opvoeding (FOO) steunt de landelijke onderwijsstaking. Dat schrijft het faculteitsbestuur in een mail aan alle medewerkers en studenten van de faculteit.

Op 6 november staken leraren uit het primair en voortgezet onderwijs. De onderwijsbonden eisen al een tijd lang extra geld om het lerarentekort en de hoge werkdruk in het onderwijs aan te pakken. Daarnaast willen de bonden een betere cao voor leraren.

 

‘Wij vinden ook dat er structureel meer geld moet komen voor de aanpak van het lerarentekort. Daarom ondersteunt de faculteit de actie’, schrijft faculteitsdecaan Ramon Puras in een mail aan de studenten en medewerkers van de Pabo, de lerarenopleidingen en de opleiding Pedagogiek.

 

De staking valt midden in de toetsweek en dat levert voor studenten een praktisch probleem op: alle toetsen gaan namelijk door. ‘Wil je deelnemen aan de manifestatie die tussen 9.30 en 11.00 uur plaatsvindt op de Dam in Amsterdam en heb je op dat moment een toets? Dan meld je dit vóór woensdag 6 november 8.00 uur bij de examencommissie’, schrijft Puras. Hij vraagt studenten wel om een selfie te maken tijdens het demonstreren om aan te tonen dat je er echt bij was.

‘Wil je deelnemen aan de manifestatie, meld dit bij je examencommissie’

Aan medewerkers van de faculteit die willen staken vraagt de decaan om met hun leidingevende te overleggen als dat gevolgen heeft voor onderwijsactiviteiten.

 

Eenmalige investering
De onderwijsstaking leek eind vorige week niet door te gaan, nadat het kabinet bekend maakte om eenmalig 460 miljoen euro extra in het onderwijs te investeren. Dat was het resultaat van een akkoord tussen de regering en de onderwijsbonden. Maar veel leden van de bonden waren het niet eens met dat akkoord.

 

Dat leidde tot een crisis bij de grootste onderwijsbond AOb, die de staking afblies. Na een crisisberaad en het aftreden van de voorzitter, besloot de AOb alsnog op te roepen tot een staking. Het besluit van de faculteit om de staking te steunen werd daarom pas op dinsdagochtend genomen.