Deze studenten maken fanny packs van jouw afgedankte festivaltent

4 november 2019
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Tim van den Broek
Op
4 november 2019

Wat moet je doen met resthout, oude billboards en plastic dopjes uit de Amsterdamse grachten? Studenten van de opleiding Industrial Design Engineering verzonnen een manier om afval te transformeren tot een nieuw product.

Tien weken hadden ze de tijd om van afval iets nieuws op de markt te brengen. Donderdag presenteerden twaalf groepjes techniekstudenten van het vak Circulair Ontwerpen hun creaties, gemaakt van afgedankte materialen.

Wallid

Product Paspoorthouder

Hoofdmateriaal Gerecyclede binnenbanden van fietsen

Ontwerpers Ricardo Stroet, Lars Maarleveld, Sep Kleine & Stan Beijen

Beeld: Tim van den Broek

‘Jaarlijks bezoeken veel toeristen Amsterdam en wij vonden het leuk om een écht Amsterdams souvenir voor ze te maken’, vertelt één van de studenten. ‘Daarom kozen wij ervoor om een paspoorthouder te maken op basis van gerecyclede fietsonderdelen.’ De vier studenten hebben als opdrachtgever The Upcycle, een bedrijf dat designproducten maakt op basis van gerecyclede onderdelen, zoals van fietsen.

 

De paspoorthouder bestaat uit de binnenband van een fiets en heeft, om de fiets-look af te maken, een snelbinder als bandje. Het model is handgemaakt, alhoewel de studenten dat niet volledig zelf konden. ‘Ik heb een beetje hulp gevraagd aan mijn buurvrouw’, vertelt de student.

Heineken Voetbaltafel

Product Voetbaltafel

Hoofdmateriaal Resthout

Ontwerpers Moos Hoogland, Sam Duijn, Maxim Meijer, Sam Molenaar & Toon Zanen

Beeld: Tim van den Broek

‘De voetbaltafel is in opdracht van Heineken voor de Johan Cruijff ArenA ontworpen’, zegt Jeroen van Vorsselen, docent Product Design. ‘Onze onderzoeksgroep Urban Technology heeft de opdracht om te onderzoeken hoe ze door middel van robots nieuwe producten kunnen maken uit resthout voor een nieuwe vleugel van de ArenA.’

 

De voetbaltafel is gemaakt van resthout, verchroomd staal, plexiglas en snijplankolie. Na de presentaties konden veel studenten het niet laten om het proefmodel uit te testen. ‘Hij werkt écht!’ riep een speler tijdens de tentoonstelling.

Ponchypack

Product Fanny pack met een uitvouwbare poncho

Hoofdmateriaal Gerecyclede Quechua tent

Ontwerpers Ties Faasse, Louden Jansen, Oleg Vishniakou, Mandy Wildeman & Tim Zandbergen

Beeld: Tim van den Broek

‘Op festivals blijft er een hoop afval over, zoals achtergelaten tenten’, vertelt een student van de groep. ‘Maar door de waterdichtheid van deze tenten kan deze stof prima gebruikt worden als poncho op festivals.’

 

De Ponchypack is ook nog multifunctioneel, want je kan hem ook als opbergruimte gebruiken door je portemonnee of mobiel in te doen. ‘Maar daar kan nog aan gesleuteld worden’, vindt een student die het product heeft geprobeerd. ‘Op het moment heeft de tas nog maar één vak, waardoor het niet erg aantrekkelijk is om je telefoon erin te doen. Dan is hij omwikkeld door een natte poncho en kan dan stukgaan.’

Nike Fit Bench

Product Bankje

Hoofdmateriaal Gerecyclede reclameborden van Nike

Ontwerpers Marissa Dorland, Parisa Esmaeili, Lars Maris, Sam Gietermans, Lisa Heinen & Dean Overklift Vaupel Kleyn

Beeld: Tim van den Broek

De studenten achter deze creatie wilden iets doen met de oude reclameborden van Nike. Daarom besloten ze een bankje te maken, waarop je makkelijk je veters kan strikken. Je zit op het platte gedeelte en plaatst je voeten op het plateau om makkelijk te reiken naar je schoenen.

 

De tentoonstelling is nog tot en met 15 november te bekijken achter het auditorium in de Leeuwenburg. Op 15 november gaan de beste producten naar Pakhuis de Zwijger voor het evenement Van Afval tot Product.