Kunnen HvA-studenten een week zonder vlees?

9 maart 2018
Beeld:

Publiek domein

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
9 maart 2018

Het is de Nationale week zonder vlees. Als je namelijk één week geen vlees eet bespaar je zeven maanden douchewater, 114 kilometer autorijden, één blije kip en zeven maanden werk voor een boom. HvanA vroeg drie studenten of ze eigenlijk wel een week zonder kroketten, salami en kipnuggets kunnen.

Beeld: Carlijn Schepers | Guyon Brouwer

Guyon Brouwer (19), commerciële economie
‘Deelde de Febo niet speciaal deze week een vegaburger uit in verband met de actie? Het is goed dat mensen over vlees eten nadenken. Het is een moment om iets anders te proberen, om de smaak te vergelijken met vlees.’

‘Voor mij zou het gemakkelijk zijn om mee te doen. Ik eet thuis ook vaak vegetarisch of veganistisch. Mijn zusje is vegan en mijn moeder heeft kanker gehad, dus wil gezonder leven. We eten eigenlijk net als de meeste mensen, alleen vervangen we het vlees door iets anders. Bijvoorbeeld rode kool, aardappels en een vegetarische gehaktbal. Ik vind de vleesvervangers best lekker, alleen als ik echt moet kiezen dan heeft vlees toch een betere smaak.’

‘Ik ken niemand die aan de actie meedoet. Vrienden van mij zouden ook écht geen week zonder vlees kunnen. Een vriend had een keer een veganistische maaltijd gegeten. De volgende dag zei hij tegen mij: “Ik heb echt medelijden met je. Ik vind het zielig dat jij dit zo vaak moet eten.” Ik zou het trouwens zelf ook niet mijn hele leven vol kunnen houden hoor. Daarvoor vind ik de smaak en structuur te lekker.’

Beeld: Carlijn Schepers | Myra Mout

Myra Mout (25), human resource management
‘Ik zag op Facebook een artikel over de gevolgen van vlees eten. Dat was ook in het kader van deze actie om mensen aan te sporen een week geen vlees te eten. Nu hoor ik dat soort dingen wel vaker, want mijn zusje is al heel lang vegetariër. Zij zegt altijd: “Doordat ik al zo lang geen vlees heb gegeten, mag ik later in een hele grote auto rijden.” Omdat vlees eten zo slecht is voor het milieu.’

‘Ik vind het een goed initiatief. Het is goed dat minder mensen vlees eten. Zelf eet ik het sowieso al weinig. In ons gezin eten we vaak vegetarisch, vis of anders biologisch vlees. Mijn ouders houden rekening met dat mijn zusje vegetariër is.’


‘Ik heb geprobeerd aan de Week zonder vlees mee te doen, maar helaas is het al mislukt. Ik ging namelijk met andere mensen eten. We maakten pasta pesto met kip en ik wilde niet moeilijk doen. Voor mezelf kook ik heel vaak vegetarisch, ook omdat het goedkoper is. Maar als ik met anderen eet en zij willen wel vlees, dan pas ik me aan. Het is wel bij die ene keer kip gebleven, dus ik probeer het nog wel vol te houden tot het einde van de week. Hoewel ik al wel weer een etentje heb gepland…’

Beeld: Carlijn Schepers | Luc Bakker

Luc Bakker (19), human resource management
‘Ik heb inderdaad van de Week zonder vlees gehoord. Ik zag geloof ik een tweet voorbijkomen. Mijn eerste gedachte was: oeh, dat lijkt me erg lang. Ik heb dus niet getwijfeld om zelf mee te doen, maar ik vind het wel een goede actie. Ik denk dat mensen over het algemeen wel vaker zonder vlees kunnen.’

 

‘Kost een week vlees eten voor één persoon echt zeven maanden douchewater? Wow, ik wist niet dat voor vlees produceren zoveel water nodig is. Heel misschien had ik wel meegedaan als ik op mezelf had gewoond. Maar nu eet ik gewoon elke avond wat mijn moeder kookt. En dat is eigenlijk heel traditioneel elke dag aardappels, groente en vlees. Ik vind vlees wel echt lekker, vooral kip en op speciale gelegenheden eend. Dat zou ik missen.’

 

‘Ik heb laatst trouwens wel een veganistische maaltijd gegeten bij een vriend. Dat was heerlijk. Een Indiase groentecurry met kikkererwten, bloemkool, tomaat en nog veel meer. Ik had niet verwacht dat het zo lekker zou zijn. Ik heb zelfs bijgeschept!’