Docent en klimaatactivist protesteert in Wibauthuis

10 oktober 2019
Beeld:

Tim van den Broek

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
10 oktober 2019

In de hal van het Wibauthuis lag donderdagmiddag een klimaatactivist van Extinction Rebellion op de grond. De docent, die anoniem wil blijven, bleef een uur liggen en wilde met zijn actie aandacht vragen voor de protestgroep. 

‘Met mij gaat het goed. Met het klimaat niet. Sluit je aan bij Extinction Rebellion.’ Dat staat op een wit A4’tje, dat de man naast zich heeft neergelegd. Een zwarte hoed bedekt zijn gezicht. Studenten blijven grinnikend staan, maken een foto en lopen weer door. Een van hen buigt door haar knieën en steekt haar duim op. ‘Respect!’, roept ze hem toe. 

 

Extinction Rebellion is de groep klimaatactvisten die afgelopen week zonder toestemming de Stadhouderskade in Amsterdam blokkeerde. De activisten vinden dat de regering te weinig doet aan klimaatverandering. Ook na de blokkade voerden kleinere groepen acties, zoals een demonstratie op de Zuidas.

Beeld: Kyrie Stuij | De docent hield een stil protest in het Wibauthuis

En donderdag volgde een eenmansactie van de docent in het Wibauthuis. De man – ‘ik wil anoniem blijven, want het gaat niet om mij’ – hoopt dat meer mensen zich aansluiten bij Extinction Rebellion. Zijn actie is niet gericht tegen de HvA, toch zou de hogeschool een beter voorbeeld moeten geven, antwoordt hij desgevraagd. ‘Zoals verduurzaming van de gebouwen, scheiding van afval en een volledig vegetarisch en veganistisch aanbod in de kantine.’

 

De docent lag er sinds drie uur ’s middags en bleef tot iets over vier uur. De beveiliging had hem in eerste instantie gevraagd te vertrekken, maar dat hoefde niet toen hij zei dat hij niet van plan was lang te blijven. Dat bleek een verstandige keuze: ‘de vloer is nogal koud’, lachte de docent van onder zijn hoed. ‘En om vijf uur staat er weer een les op de planning.’ 

De docent schoof daarna direct aan in de radiostudio waar HvanA op dat moment de wekelijkse podcast opnam. Luister hier naar het spontane interview over zijn actie.